Sérülékeny társadalmi csoportokra fókuszál a Veszprémi Petőfi Színház (orientpress.hu)

Március 22-én mutatja be Dan Gordon Esőember című drámáját a Veszprémi Petőfi Színház Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész és Szalay Bence főszereplésével. Az előadást Anger Zsolt Jászai Mari-díjas rendező viszi színre, a premier része a teátrum érzékenyítést elősegítő koncepciójának – tájékoztatott a Veszprémi Petőfi Színház.

A közlemény emlékeztetett, a Veszprémtől távol élő fiatalok színházba jutását segíti a Veszprémi Petőfi Színház 2018-ban meghirdetett kezdeményezése, az Imre herceg bérlet, amely jelképes áron vehető igénybe, így minden környező településről elérhetővé válik a színház varázslatos világa a diákok számára. Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője korábban hangsúlyozta, hogy ezzel a kezdeményezéssel a színház valamennyi korosztályának biztosítja a kedvezményes színházba jutást.

A hetvenöt év felettiek a Kor-hű programmal ingyenesen nézhetik meg az előadásokat, a Szent István bérlettel a Veszprém térségében élő felnőtteket célozza meg az intézmény, az új bérlet pedig a fiataloknak biztosítja a színházi élményt.

A nehéz sorsú, Veszprémtől távolabb élő diákoknak az utazási költséggel együtt már megterhelő lenne egy bérlet kiváltása, ezért a pápai, a balatonfüredi és a veszprémi tankerületek közreműködésével a nagyobb távolságból érkezők számára is eljuttatják a kínálatot, amelyet jelképes, négyszáz forintos áron biztosítanak. A cél az, hogy minden gyermek jusson el színházba, hiszen ők alkothatják majd a jövő törzsközönségét – írják.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettesének, a koncepció ötletgazdájának meglátása szerint egy színházi előadás egyben érzékenyítés is, hiszen a művészi alkotó tevékenység átformálhatja és gyógyíthatja az alkotót és a befogadót egyaránt, így válhat a színház is a társadalom mentálhigiénés felületévé. A Veszprémi Petőfi Színház 2018-ban rendezte meg először I. Érzékenyítő Fesztiválját, melynek keretében olyan előadásokat láttak vendégül, amelyek személyes, családi, társadalmi problémákat vizsgáltak, kapcsolódó programjaik egyszerre bírtak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben – az előadások után, szakértők segítségével – közös gondolkodásra, vélemények ütköztetésére is bátorították a nézőket. A közönség ilyen formán történő megszólítása hosszú távon társadalomformáló erővel is bírhat, hiszen megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést és elfogadóbbá teheti az embereket egymás sorsa iránt. Az érzékenyítő előadások után lehetőség nyílt beszélgetésre és a látottak közös feldolgozására Kardos Klára klinikai szakpszichológussal.

Előadások, estek:

Az Esőember március 22-i premierjével a teátrum a felnőttek számára ajánl új, közös felismeréseket az autizmus jelensége kapcsán. Április 2-án, az autizmus világnapja alkalmából kék színű fényfestést kap a színház épülete, este pedig az Esőembert láthatja majd a közönség. Április 24-től Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár fővédnökségével és Ovádi Péter országgyűlési képviselő védnökségével kerül megrendezésre a Veszprémi Petőfi Színház II. Érzékenyítő Fesztiválja, amelynek keretében aznap Caramel koncerttel, április 25-én az öregség, a fiatalság és a lehetséges utolsó szerelem kérdéskörét vizsgáló Hanif Kureishi Vénusz című darabjával, április 26-án Pilát Gábor Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok című előadásával, április 27-én az elmulasztott lehetőségeket körüljáró Simon Stephens Heisenberg című előadással, végül április 27-én a hajléktalanságról személyes tapasztalatai alapján megnyilvánuló Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című önálló estjével várják a nézőket. A fesztivál számos kiegészítő programot is kínál majd az érdeklődők számára. A színház május 26-án, immár hetedik alkalommal rendezi meg hagyománnyá vált gyermeknapját – olvasható a közleményben.