Sertés Ünnepet tartottak a keszthelyi Georgikonon (tvkeszthely.hu)

A jövő agrárszakemberei számára szerveztek konferenciát a Pannon Egyetem Georgikon Karán Keszthelyen, ahol a sertéságazat jelenlegi helyzete mellett a későbbi lehetséges munkahelyekről is hallhattak.


A tavalyi felmérések szerint a magyar sertéságazat feltörekvőben van. Több mint 40%-kal nőtt az export, de a magyarok is egyre tudatosabban keresik a hazai termékeket. A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének több mint 1100 tagja és 4 tenyésztőszervezete van.

A sertéságazatot érintő kérdésekről a napokban tartottak konferenciát a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A program a fiatal gazdálkodók számára nyújtott segítséget, akik ezen területek képzelik el jövőjüket. Az előadásokon részt vettek a sertés-szakkollégisták is.

„A sertés-szakkollégium bemutatása is a konferencia keretein belül zajlik a gazdálkodók számára is, és itt igazándiból találkozhat a tanuló, a diák, állatorvos, állattenyésztő, agrármérnők egyaránt a gazdákkal, tudományos cégekkel. És eszmét cserélhetünk és igazándiból ez egy nagyon jó lehetőség.. És a sertés-szakkollégium pedig megteremti a tanulók számára, hogy gyakorlatban is alkalmazhassák a szaktudásukat.” – mondta el Koltay Ilona sertéságazati területi felelős.

A szakkollégium létrehozásának ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Ez egy virtuális közösség, mely a Georgikon Kar és az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóiból áll össze. Az első képzés már véget ért, nyolc szakember került ki innen, akik jelenleg munkát keresnek.

„Körülbelül 70 ember volt a konferencián különböző vállalkozásoktól Hajdú-Bihar megyétől Zala megyéig, sertéstelepek, genetikai cégek, takarmánycégek. Mindenki, aki a vertikumban érdekelt eljött, hiszen izgatja a dolog, hiszen mindenkit érint a magas minőségű munkaerőhiánya.” – ismertette Dr. Búza László az MSD Animal Health közép-európai szakmai vezetője.

A Sertés Ünnep Konferencia előadásai között a nemzetközi sertéságazatról, a fiatal diplomások munkaerőpiaci helyzetéről, a munkáltatói elvárásokról vagy stratégiai szervezésről is hallhattak az érdeklődők. Hegedűsné Dr. Baranyai Nóra a telepvezetői felelősségekről adott elő.

„Nagyon sok olyan lelkes fiatalunk van, akik maguk is szeretnének gazdálkodni. Azt hiszem, hogy itt, a mai nap folyamán a sertés szakkollégiumnak az új belépői között is számos olyan hallgatónak az előadását, bemutatkozását hallottuk, akik felelősségteljesen szeretnének gazdálkodni.”

A Keszthelyi TV híradása itt.