Sekély vízben, mocsárban, jégen is menteni képes hajók beszerzéséhez kérnek támogatást a vízimentők

A vízimentők közhasznú egyesülete összefogást, illetve adományokat kér ahhoz, hogy egy alkalmi lehetőséggel élni tudjon, és két remek adottságú, többféle víz és terepviszonyok között is menteni képes hajót be tudjon szerezni féláron. A vételi ár tartozékokkal 100 ezer euró lenne (mintegy 40 millió forint), amelynek 10 százalékát elsőként felajánlotta a balatoni székhelyű FGSZ Földgázszállító Zrt.

Ez lenne az egyik légcsavaros, amerikai gyártású, féláron megvehetővé vált mentőhajó (Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (VMSZ) felkérése így szól:

Tisztelt Hölgyek és Urak! Kedves támogatóink! 

Önökhöz fordulunk, mert ismét helyzet van. Olyan a csillagok együttállása, hogy nagy esély mutatkozik arra, hogy közösen ismét elérhetünk egy fantasztikus dolgot. 

Újszerű állapotú, alig bejáratos (kevés üzemórás), teljes felszereltségű, szállításra alkalmas utánfutóval eladóvá vált Csehországban 2 db amerikai gyártású airboat (légcsavaros hajó), amelyek a sekély vízben, mocsárban, jégen, havon alkalmasak a mentési munkákra. 

Ilyen eszköz nincs a Balaton Régióban (idehaza egyetlen ilyen járműről tudunk), pedig a Kis-Balaton térségében van egy nemzetközi reptér, és olykor még befagy a Balaton is. A befagyott tóra vagy a turisták által gyakran látogatott Kis-Balaton speciális, sok helyen mocsaras területeire nincs mentőjárművünk, jelenleg gyalog lehet megkezdeni a mentést, esetleg korcsolyával. 

Az airboat vagy magyar nevén légcsavaros hajó előnye a meghajtásában rejlik, szinte akadálymentesen tud haladni mindennemű talajon és vízen. Az elsődleges bevetési területen (Balaton Régió) kívül is bevethetőek lesznek, mint például az ár- és belvízi esetekben bárhol az országban. 

Újkori áruk és származási helyükből faladó beszerzési áruk jelentősen (több mint kétszeresen) drágább, mint a jelenlegi helyzetben kapott árajánlat. A cseh tulajdonost felkerestük és kipróbáltuk a 2 db airboat-ot. Teljes felszereléssel és tartalék alkatrészekkel együtt 100’000 euró az eladási ára. 

Bizonyosak vagyunk abban, hogy sokan ismerik, illetve elismerik mentési tevékenységeinket, és bízunk abban, hogy sokan fognak minket segíteni pénzbeli adományaikkal. 

Jól kezdődik az adománygyűjtés, mert néhány levélváltást követően máris megérkezett az első támogatói szándéknyilatkozat a balatoni székhelyű FGSZ Földgázszállító Zrt. részéről, akik immár több mint 10 éve támogatják a VMSZ munkáját. A társaság ezúttal 4 millió forinttal (ez az ár kb. 10 %-a) segíti a beszerzést. 

Nosza, már csak 90 %-ot kell összeadni és ismét egy sikertörténet részesei lehetnek. 

Optimisták vagyunk és tudjuk, hogy néhány nap alatt közös örömünkre meglesz a teljes összeg és meg tudjuk vásárolni a legújabb, ritka képességű mentőjárműveket. 

Alább a konkrét járművek rajzait láthatják (egy nagyobb és egy kisebb változatát). 

Támogatási szándékukat írásban az info@vizimentok.hu email címre várjuk, konkrét pénzbeli támogatásukat pedig az alábbi adatokkal rendelkező számlaszámunkra várjuk. 

A befizetett támogatásokról közhasznú igazolást állítunk ki. A támogatás összege vállalkozások esetén költségként elszámolható, adóalap csökkentő tétel.

Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000 
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000 
SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB 

Teljes nevünk: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (közhasznú) 

Nagyon köszönjük!  

A VMSZ Csapata 

Képek az airboatról: https://we.tl/t-7b0EIcO6DV

Ez lenne a másik mentőhajó (Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)