Sekély tavak kezelése – angol nyelvű szemléletformáló rendezvény a Balaton-régió szervezésében

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség és a Global Nature Fund egy online rendezvényt szervez a ZOOM webinar szoftver alkalmazásával 2022. november 15-én elsősorban nemzetközi civil szervezetek, tóvidékek és vízgyűjtőik kezelésében érintett egyéb érdekelt szervezetek képviselői számára a sekély tavak, sekély tavak kezelése témakörben.

 

A tavak és vizes területek a leginkább veszélyeztetett élőhelyek Európában. Az éghajlatváltozás a területek túlzott kihasználásából, a degradációból és a szennyeződésből származó káros hatásokat felgyorsítja, s tovább rontja a védett értékek állapotát a dél-spanyolországi andalúz Doñana Nemzeti Parktól kezdve a kelet-észtországi Peipsi-tó (Csúd-tó) környezetén át számos tájegységet érintve – szerte a kontinensen.

Ez év májusában egy LIFE projekt keretében Észtország, Németország, Magyarország, Lengyelország és Spanyolország területéről hét környezetvédelmi civil és kormányzati hivataloktól független szervezet létrehozta az Európai Élő Tavak Szövetségét („ELLA” – European Living Lakes Association), egy új, erős érdekképviseletet az európai tavak és vizes élőhelyek védelme, valamint fenntartható használata és fejlesztése érdekében. Az Európai Élő Tavak Szövetségének célja, hogy: hozzájáruljon a vizes élőhelyek biológiai sokféleségének megőrzéséhez, a vízi ökoszisztémák védelméhez és szerepük megerősítéséhez Európában.

Az úgynevezett „ELLA” projekt hozzájárul a nem kormányzati szervezetek és a tóvidékek és vízgyűjtőik kezelésében érintett egyéb érdekelt szervezetek képességfejlesztéséhez. A képzés és a tapasztalatcsere középpontjában a tavak és vizes élőhelyek helyreállítása, valamint az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra gyakorolt pozitív hatások állnak.

A rendezvény technikai információi:

Közvetlen link (internet elérhetőség) a rendezvényhez való csatlakozásra, Meeting ID (megbeszélés azonosító), password (jelszó) az alábbiakban található:

https://us02web.zoom.us/j/84953184485?pwd=czlETmltdDQzTDVBeTRaRjZqcTJIdz09

Meeting ID: 849 5318 4485

Passcode: 941747