Se szél, se hullámok, mégis szörföznek a Balatonon – itt az e-szörf (likebalaton.hu)

Hogyan lehet hullámok nélkül is élvezni szörfözést? Milyen az elektromos szörfdeszka? A likebalaton.hu megmutatta az egyik legújabb balatoni extrém sportot. 

– Az elektromos deszkával való szörfözéshez nincs szükség hullámokra, ez kétségtelenül a legnagyobb előnye. Egy elektromos motor által létrehozott nagynyomású vízsugár hajtja a deszkát – mesélte Dubányi Vilmos, aki csapatával e-szörföket forgalmaz.

– Az elektormos szörfdeszka kialakítástól függően akár 40-50 km/h sebességre is képes. Ha valaki már szörfözött vagy állt már kite deszkán, annak nagyon könnyű felállni a mozgásban levő szerkezetre, de aki még kezdő az extrém vízisportokban, annak sem tart sokáig megtanulni uralni az egyensúlyát.

– Spanyolországban, Grand Canarian próbáltam ki először ezt a sportot egy szélcsendes napon, és azonnal beleszerettem. Nem volt kérdés, hogy legyen saját deszkám, és itthon is hódolhassak ennek a szenvedélynek. Amikor a Balaton vizén szél és hullámok nélkül élhetem át a szörf élményt, azt nem is tudom szavakba foglalni – nevet Vilmos.

– Nagyon szeretem a nyugati-medence öbleit, az, amikor a Badacsony egyre nő, ahogyan közeledek felé, varázslatos látvány. Egész más perspektívából látom a tájat, mint eddig. Gyerekkoromban is sokat voltam a Balatonon, de most egy másik arcát fedezhetem fel. Természetesen a sportélmény sem elhanyagolható, az, hogy elektromos meghajtás van a deszkán, nem jelenti azt, hogy nem kell ügyesnek, kitartónak lenni.

– Kinek való az e-szörf?
– Ha valaki snowboardozott, annak nincs nehéz dolga, de mindenki emlékszik az első napra, amikor a havas hegyen rommá törte magát, esett-kelt, amíg nem érzett rá a siklás élményére. Kell egy sikerélmény, ami behúz, az e-szörf is ugyanilyen. Rá kell érezni, hogy hogyan tudsz élesen irányt váltani, hogyan tudsz ugratni és tudod kihasználni a nagy sebességet a vízfelületen.

Igazából egy jó állóképesség és jó egyensúlyérzék, na meg akaraterő kell ehhez a sporthoz. A vízen kell felállnod hason fekvő pozícióból egy bizonytalan stabilitású felszínen, de ez nem nagy ördöngösség. Érzed, ahogy tanulás közben felmegy benned az adrenalin, ilyenkor sokkal gyorsabban tudod ezeket a szituációkat megoldani, húz magával a meg tudom csinálni érzés. Ha már belejött valaki az e-szörfözésbe, akkor akrobatikus mutatványok és ugrások is végrehajthatók a deszkával.

– Milyen nehéz a deszka?
– Nehezebb, mint egy 5 kg-os Sup deszka. A deszka akkumulátora 15 kg, különálló dobozban tároljuk, a 20 kg-os deszka pedig egy gurulós táskában könnyen szállítható. A felnőtt deszkákkal egy feltöltéssel nagyjából 40 percig szörfözhetünk, aztán 120-150 perces töltés után mehetünk újra vízre .

– Hány éves kortól ajánlod ezt a sportot?
– Van egy SUP-hoz hasonló lassú gyerekdeszkánk, ez 5-10 éves gyerekeknek való, a nagyobb deszkát 15 év feletti gyerekeknek ajánljuk, de ez függ a gyerekek sportmúltjától és felelősségtudatától is. Ha a szülő úgy ítéli meg, hogy a gyerkőc ügyesen és biztonságosan űz már 4 évesen is valamilyen extrém sportot, nyugodtan kipróbálhatja az e-szörföt is.

Itt videófelvétel is látható az e-szörfről.