Sas-szinkron és madárvédelem a Balatonnál

 

A Balatonnál is megszámolták a hazánkban telelő ragadozó madarakat január közepén. A 14. alkalommal megszervezett Országos sas-szinkront a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálja, a munkában részt vesz a MME Dél- Balatoni Helyi Csoportja is.

A Balaton déli partja és a Kis-Balaton különösen gazdag madárvilággal büszkélkedhet. A Magyarországon eddig megfigyelt, körülbelül 410 madárfajból 280 előfordulását regisztrálták a Balaton környékén, köztük a hazánkban telelő több ragadozó-madárfajét is. A rétisas populáció például Somogyban örvendetesen erősnek mondható. A honi madárvilág eme csúcsragadozóját a kihalás széléről hozták vissza a szakemberek a védelmükre irányuló programnak köszönhetően. Magyarországon a 70-es években volt a legalacsonyabb a rétisas populáció, az országban mindössze 12 költőpár fészkét tartották számon, napjainkra ez a szám lassan eléri a 300-at – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Péntek István, a Magyar Madártani Egyesület Dél-Balatoni Helyi Csoportjának önkéntese.

A Balaton környékén telelő rétisasok nem túl válogatósak, mindig akad számukra egy-egy elpusztult kopoltyús, de kitűnő prédát jelent számukra egy-egy lékben pihenő, legyengült szárcsa vagy réce.Ugyan már túl vagyunk a madárvonulás őszi időszakán, ám a téli hónapokban is 30-40 vízimadár faj figyelhető meg a Balatonnál. Addig élvezik a tó vendégszeretetét, amíg a téli fagyok nem zárják be a végtelen éléskamrát. A szántódi rév környéke az utolsó olyan bástya, ami igazi ritkaságokkal  kecsegteti a  figyelmes és fogékony nézelődőt. A komp-közlekedés miatt itt áll be legutoljára a jég, ezért ezen a területen gyűlnek össze a madarak a még fellelhető eleség reményében. Az itt gyülekező búvárok, tőkés-, kerce- és konytos récék, bütykös hattyúk, dankasirályok, szárcsák és nagyszámú vadlúd-csapatok mellett igen ritka vendégek is feltűntek: a vörösnyakú lúd, az apácalúd, vagy a lassan költéshez készülődő rétisas nyújt nagyszerű élményt a szemfüles nézelődőnek. Szinte minden balatoni kikötőben lehet találkozni a zord télidőben hazánk egyik legszínpompásabb madarával, a jégmadárral.

A kevésbé kitartó szárnyasok a kemény fagyok elől délebbre kényszerülnek, ők dél-, délnyugati irányba indulnak és olyan helyeket keresnek ahol még van nyílt vízfelület. Az ittmaradók nem csupán a fanatikus madarászoknak nyújtanak vizuális és szakmai élményt, de a kívülállók is megfigyelhetik a téli Balaton madarait vonulás vagy éppen élelemkeresés közben.

Madármegfigyelő-napok és madárgyűrűzés a téli Balatonon

A MME Dél-balatoni Helyi Csoportja évente körülbelül 30 rendezvényen igyekszik közelebb hozni a madarak világát a nagyközönséghez – ezt már a csoport elnökétől, Dr. Kovács Gyulától tudtuk meg. A madármegfigyelő napokat és madárgyűrűzéseket, folyamatosan növekvő érdeklődés övezi. 2016-ban több, mint 1000 fő csatlakozott ezekhez a népszerű, ingyenes programokhoz a Balaton környékén.

MME- egy értékteremtő közösség

Az egyesület Dél-balatoni Helyi Csoportja 1994-ben alakult Fonyódon, dr. Havranek László nyugdíjas biológiatanár kezdeményezésére. 2011-ben új lendületet vett a munka, amely három pilléren nyugszik. Ezek: a természetvédelmi tudományos kutatás, a gyakorlati madárvédelmi tevékenység valamint a környezeti nevelés és szemléletformálás.

A csoport 70 tagot számlál, fizetett alkalmazottja nincs, mindenki saját szabadideje terhére vesz részt az értékteremtő munkában. A madártani megfigyelések keretében minden hónapban végigjárják  a Balaton déli partját, minden év novemberében kerül sor a teljes Balaton monitorozására. A csoporthoz bárki csatlakozhat tagként, ami egyben MME tagságot is jelent.

A nyilvános programokon való részvétel ingyenes, azokról a MME honlapján, illetve a Dél-Balatoni Helyi Csoport közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. Weboldalunkon időről-időre mi is beszámolunk a csoport tevékenységéről és programjairól.

(09:30)