Sármellék –Tőkekivonásról döntöttek Széles Gábor reptéri cégében (mfor.hu)

 

A Sármelléki Repülőtér eszközeit birtokló, Széles Gábor nagyvállalkozóhöz köthető SGH Aviation Kft. tőkéjének leszállításáról döntött a tulajdonos, a szintén ehhez az érdekkörhöz tartozó SGH Vagyonkezelő Kft. – vette észre az mfor.hu a Cégközlönyben. A cégtörzstőkéje eszerint 128,282 millió forinttal csökken.

 

Az Aviation törzstőkéje az eddigi 243 millió forintról 114,718 millió forintra csökken, ezzel arányosan pedig a saját tőkéje 680 millió forinttal 608,095 millió forintra száll le. A közlöny szerint a tőkeleszállítás oka tőkekivonás.

Az események nagyjából egyidőbe estek a magyar állam tulajdonszerzésével a Hévíz-Balaton Airport Kft.-ben. Fontos, hogy az Aviaton a reptér infrastruktúrájában érdekelt, a Hévíz-Balaton pedig a reptér üzemeltetője. Köztük tehát nincs tulajdonosi átfedés, bérbeadóról és bérlőről van szó.

A Hévíz-Balaton egészen őszig a helyi önkormányzat tulajdonában volt, de a nyáron az a döntés született, hogy a magyar állam tulajdonosként megjelenik a cégben. Ez a novemberi dátumú bejegyzések szerint meg is történt, a 90 százalékos értékű tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy ezeket a jogokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) fogja gyakorolni, de a cégnyilvántartások szerint erre a feladatra végül a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez tartozó MNV Zrt.-t jelölték ki.

A tulajdonszerzésről szóló kormányhatározat augusztus 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben az áll, hogy “a kormány az állami támogatások felhasználása hatékonyságának növelése, ellenőrizhetősége, valamint a stratégiai fontosságú turisztikai ágazat fejlesztésének elősegítése érdekében egyetért Hévíz Város Önkormányzatának a HÉVÍZ-BALATON AIRPORT Korlátolt Felelősségű Társaságban fennálló 90 százalékos társasági részesedése magyar állam általi megvásárlásával”.

A határozat értelmében 114 149 000 forintban állapították meg a részesedés vételárát, amit független vagyonértékelő határozott meg. A kifizetés az MNV bevonásával történt – elképzelhető, hogy még ezt a helyzetet rögzíti az aktuális cégnyilvántartás, és később ruházzák át az MTÜ-re a tulajdonosi jogot.

A Hévíz-Balaton tavaly 541 ezer forintor adózott eredménnyel zárt, az idei számokat pedig biztos nagyon érzékenyen fogja érinteni a koronavírus-járvány. A turisztikai szezon igazából augusztusban tudott elindulni, és kérészéletűnek bizonyult. Közben folynak a fejlesztések a repülőtéren, hogy 2021-ben már korszerűbb körülmények között tudják fogadni és indítani a gépeket.

Az SGH Aviation valamivel jobb alapokról várta a 2020-as évet, tavaly 9,4 millió forint adózott eredményt értek el. Az anyacégnél, az SGH Vagyonkezelőnél pedig végképp nem lehetett ok panaszra: 2019-ben 2,5 milliárd forint lett az eredményük.