Samsara: siófoki fesztivál a „szeretet, béke és egység” jegyében (fotókkal)

Közel háromezer ember, zömében külföldi látogatott augusztus második hetében Siófok töreki részébe a jógát és elektronikus zenét ötvöző Samsara fesztiválra. A helyi vadászok tiltakozásával kísért, az engedélyt utolsó pillanatban megkapó (amiről korábbi hírünk itt olvasható) rendezvényre a békesség és a tisztaság volt jellemző a siofok.hu beszámolója szerint.

 

A fesztiválra menet az erdő közeli parkolóban rengeteg külföldi, főként lengyel, osztrák, szlovén rendszámú autót lehetett látni. Magyar szó is csak ritkán volt hallható, ami nem csoda, hiszen a közönség 87 %-a külföldi volt. Akadt látogató, aki Venezuelából repült idáig, de érkeztek vendégek Új-Zélandról is.

A Samsara „love, peace & unity”, azaz „szeretet, béke és egység” a szervezők tömör köszöntése szerint, amely abszolút jellemző volt a résztvevőkre. Hangos szót sehol sem lehetett hallani. Sokan gyerekekkel és kutyákkal érkeztek. A gyermekek számára ingyenes belépést és külön programsátrat, valamint megőrzőt is kialakítottak. Napközben képzett, az itt jelenlevő közösségi életszemlélettel rendelkező óvodapedagógusok felügyelték őket.  A büfékben a megszokott pizza mellett különféle zöldséges és halas ételeket árultak, de lehetett kapni répaburgert is, a résztvevők 80-90 %-a ugyanis vegetáriánus volt.

A 6 napos természet közeli, környezetre figyelő rendezvény helyszínéül nem véletlenül választották Törekit. A fesztiválokon megszokott szeméttengernek nyoma sem volt: eldobott zsebkendőt, sörösüveget vagy csikket nem lehetett látni sehol.

„Szeretnénk, ha egy organikus központ jöhetne létre Törekiben. A Samsara mellett további természet közeli eseményekben, például táborok szervezésében is gondolkodunk” – mondta a siofok.hu-nak Einspach Csaba szervező, a magánterület tulajdonosa.

Mint kifejtette, a Samsara európai szinten egyedülálló fesztivál a maga nemében, mivel két különálló műfajt – a jógát és az elektronikus zene nyugalmasabb ágait – ötvözi. A svéd-magyar együttműködéssel megvalósult rendezvényen a világ legjobb jógaoktatói, gyógyítók, terapeuták, pszichológusok tartottak előadásokat. A zenei előadók, dj-k szintén olyan különlegességek voltak, mint a psy trance zenét játszó, izraeli-amerikai Infected Mushroom, de volt aki Montreálból repült ide, hogy fellépjen. A Samsarán több színpadon szóltak a trance és chill dallamok.

A trance az 1990-es évek kezdeti szakaszában kialakult, de a 60-as évek „hippi-korszakáig” is visszavezethető, szerteágazó, és állandóan változó műfaj. A Woodstockban résztvevő, természettel harmóniában élést szem előtt tartók közül sokan Indiában telepedtek le. Goán a 80-évekig olyan, szabadságot kereső kommunák alakultak ki, melyek eltérően éltek a nyugati életmódtól, keresték a misztikumot és a spirituális fejlődést. A kultúrák és stílusok kavalkádjából, a természet gyönyörű tájain először a pszichedelikus rockzene vált kiemelkedővé. A parti kellékeken indiai mitológiai ábrázolások, fluoreszkáló díszítések jelentek meg, melyek a Samsara fesztiválon is visszaköszöntek.

(fotók: hirbalaton.hu)

A 90-es években Goán is beköszöntött az elektronikus forradalom, majd több, köztük népi, indiai, és pszichedelikus hangzások keveredésével létrehozták a goatrance-t. A mai stílus meghatározó személyisége Goa Gil volt, aki a zene és a szellemiség összekapcsolására törekedett. A magasabb spirituális szintre jutást a zene, a tánc és ősi törzsi rituálék modernizálásával képzelte el. A műfaj goatrance helyett gyakran már psychedelic trance-ként (vagy psytrance-ként) használatos, és teljesen elkülönült elektronikus zenei ágként működik.

Az elektronikus zenei műfajok közül Törekiben lehetett hallgatni még chill out-ot, amely egy nyugalmat árasztó, kikapcsolódást, ellazulást eredményező zenei stílus.