Salföld lakóinak 365 napja 3 percben (VIDEÓ)

Egy kis közösség mindennapjai – tél, tavasz, nyár és ősz egy közel hetven lelkes kistelepülésen, Salföldön, a Balaton-felvidék vulkanikus tanúhegyei övezte nyugodt völgy ölelésében. Mindez mostantól mindenki számára megismerhető Kurcz Lőrinc nemrég megjelent imázsfilmjében. 

Amilyen kevesen élnek Salföldön, olyan színes a közösség: a generációk óta itt élő családok megmaradó nénijei, bácsijai mellett az elmúlt harminc évben számos művész, alkotó és a vidéki élet iránt elkötelezett ember költözött ide. Vannak, akik visszatértek az állattartáshoz, van, aki több száz éves, működő nyomdagépeit költöztette ide egy felújított pajtába, volt, aki a magyar avantgard fotós életet hozta el a faluba évtizedeken keresztül, és van, aki oldtimer traktorral jár a dombtetőre naplementét nézni.

Kurcz Lőrinc – Lóci -, a film operatőre, szerkesztője és vágója, informatika és molekuláris bionika tanulmányai mellett valami kreatívabbra vágyott. Ezt leginkább a videó gyártásban találta meg hét évvel ezelőtt, amikor elsőként az utómunka, a drónok világa, majd egyre inkább a filmkészítés kompletten foglalkoztatta. Munkái hiába dokumentaristák, Lóci egyedi látásmódja megmozgatja a nézőket, erre figyelt fel a francia Fubiz Lóci videóit többször is kiemelve, végül egy, a Business Insideren is megjelent Balaton-Átcsúszásról szóló videós anyag kapcsán figyeltek fel rá milliók világszerte. Amellett, hogy hobbiból állandó állássá vált az operatőri, szerkesztői és vágói tevékenysége, rengeteg időt töltött Salföldön az elmúlt évben, hogy valósághűen mutassa be, hogy is telik el 365 nap Salföldön, Lóci élete elmúlt húsz évének meghatározó és szívének kedves helyszínén.

Mesterházy Fruzsina, a videó társ-szerkesztője, kreatív tanácsadója és producere nyolc éve csatlakozott a salföldi közösséghez, de már gyerekkora óta rendszeresen áttekert biciklijével a szomszédos faluból. Kulturális újságírói, szervezői és videós tartalomszerkesztői tapasztalatait a Covid világszintű megjelenése előtt és alatt a National Geographic csatornán futó Európa a magasból című sorozat második évada magyarországi epizódjának készítésével töltötte local producerként. Lócival nem ez az első közös munkájuk, de ez áll a szívükhöz legközelebb, ami meg is látszik a Salföld 365 videón. Mindkettejük falu iránti mély szeretete, kötődése és alapos helyismerete sugárzik át a film minden pillanatán, ez adja a film belsőséges hangulatát.

A település életének szeretetteli bemutatásán túl Lóci és Fruzsi célja a turisták szemléletének gyökeres megváltoztatása. Sokan csak a rohanó világban már megszokott módon, autóval végighajtva kapják lencsevégre a hagyományos építészetéről ismert falu egy-egy nádfedeles, Skanzenbe illő lakóházát, közben lemaradnak azokról a sokszor apró szépségekről, amiket egy séta során, lassan szemlélődve vesz észre az ember. Sokan pedig nem élvezhetik ki a tél szépségeit ezen a vidéken, pedig az élet a balatoni szezon lezárulta után sem áll meg.

A videó három perce nem is elegendő mindent és mindenkit bemutatni, ezért az alkotók egy nagyobb lélegzetű, interjúkat is tartalmazó Salföld dokumentumfilmen is dolgoznak, amihez már gyűlik az anyag. Ennek elkészültét 2022. decemberére tervezik az alkotók.