Saját köztársaság, ezernyi téglából épített vár a Balatonnál (blikk.hu)

Arra, hogy a Balaton partján keveredjen idegen államokba az ember, arra nemigen számít a látogató. Pedig egyre többen ismerik, s immáron a csodájára járnak a Bugaszegi Köztársaságnak. Illetve, a miniállam téglából épült, semmihez sem hasonlítható székhelyének, amit a tulajdonos, Csere János sok év alatt bontott téglák ezreiből maga rakott össze. Az autópálya mellett magasodó tornyok, bástyák, boltívek látványa lenyűgöző, kicsit emlékeztet a kambodzsai ősi építményekre, Angkorra, de annyival nyújt többet, hogy itt meghallgathatjuk Jani bácsi bölcsességeit is – írja a blikk.hu.

Fotó: Facebook

– Jönnek az emberek, van, hogy egy nap háromszáz is. Néhány szót azért váltok a többséggel. Miért szednék belépőt? Tudja mennyi adminisztrációval jár egy vállalkozás? Dehogy leszek katás, evás, meg mit tudom én milyenes. Én tartsak el egy apparátust, amelyik engem ellenőriz, adtam-e blokkot a jegy után? Ó, én 75 éves fejjel ebbe már nem megyek bele – mondta kissé felindultan az idős ember. Tégla, építőanyag támogatást azért elfogad, a persely gyakran megcsendül.

A 90-es évek elején vásárolt fel néhány használhatatlan telket, tele bontási törmelékkel. Azokat kezdte kiválogatni, rendezgetni, majd szépen fallá építeni.

– Amikor elfogyott a tégla, a látogatók, a támogatók hoztak ide. Alig győztem talicskázni. Vannak itt híres épületek, híres gyárak tégláiból is. Akadnak külföldi eredetű anyagok is, még a Monarchia idejéből, ezek tényleg gyönyörűek. Két téglát a napokban küldtek Szerbiából, azelőtt a szlovákiai Nyitráról.

A teljes cikk itt található.