Saját elektromos eszközeink áldozatává válhatunk (sonline.hu)

Évente 6000-7000 lakástűz Magyarországon, melyek okozói legtöbbször az elektromos eszközeink illetve a hálózat hibájából adódhat. A mikrohullámú sütők, a klímaberendezések, a mosó-, szárító- és mosogatógépek túlterhelhetik a korszerűtlen hálózatokat – ezzel kezdte a mintegy 120 szépkorúnak tartott előadását Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy Balatonszemesen.

 

Rengeteg elektronikai berendezést használunk otthonunkban, ráadásul gyakran előfordul, hogy egy-egy eszköz a nap minden órájában használatban van. Könnyen veszélyforrássá változhat, amire addig csak a kényelmünket, szórakozásunkat elősegítő eszközként tekintettünk.
Az elektromos hálózatokat igencsak megdolgoztatja, akár túl is terhelheti, ha nonstop működtetjük kütyüinket. Ilyenkor nem ritka, hogy lakástüzek keletkeznek, mert az elektromos eszköz meghibásodik, vagy mert a villamoshálózatunk nem bírja a mai kor terhelését.

Amíg a múltban egy porszívó teljesítménye 600-1000 Watt között mozgott, napjainkban 1500-2200 Wattal dolgozik, egy hajszárító a korábbi 300 Watt helyett már 1000-1500 Wattot fogyaszt – tudtuk meg a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Ezek az új, nagyobb teljesítményű eszközök komoly veszélyt jelentenek a régi, elavult hálózatoknak. A korszerűtlenségre utalhat ha többször pislákol a lámpa vagy szikráznak a konnektorok. Minden évben több tucat olyan tűzeset következik be, amely az elektromos hálózat hibájára vezethető vissza. A társasházakban, panelházakban, régi családi házakban és egyéb épületekben gyakran találkozni elhasznált, alulméretezett vezetékekkel.

A katasztrófavédők felhívják a lakosság figyelmét, hogy ne használjunk egyszerre több olyan eszközt, mely nagyon megdolgoztatja a hálózatot, valamint amennyiben valamelyik villamos kisgép, fűtőberendezés meghibásodik, a javítást bízzuk szakemberre.

Évente 6000-7000 lakástűz Magyarországon – erről tájékoztatták a balatonszemesi tábor nyugdíjasait a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai. Az otthon keletkező tüzek megelőzésének lehetőségeire hívták fel a szépkorúak figyelmét.
– A nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása – erről Kóbor Csaba tűzoltó alezredes beszélt a táborozóknak. A megyei tűzoltósági főfelügyelő kiemelte: a tüzelő és fűtőberendezések helytelen használatával otthonunk és szeretteink biztonságát tesszük kockára.
– Figyelnünk kell arra, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk a tüzelőberendezések közelében, például ne a kandalló hőjével próbáljuk gyorsabb száradásra bírni a frissen mosott ruhákat – folytatta Kóbor Csaba.