Saját buszokat vett Tapolca (Veszprémi Napló)

Saját buszokkal oldja meg jövő évtől a helyi-járat közlekedést Tapolca. A döntéssel komoly feladatot vállal magára a város, amelytől a költségek csökkenését reméli- írja a Veszprémi Napló.

Miután a korábbi szolgáltató hosszú időt követően profilt váltott, a városvezetés erre az évre új szolgáltatót keresett. Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ egy évre vállalta a feladatot, a szolgáltató magas árai miatt a város sem tervezi hosszabb időre az együttműködést ilyen formában – tudta meg a lap Dobó Zoltán polgármestertől.

– A jövő év januárjától a város, illetve annak cége, a Városgazdálkodási Kft. lesz a helyi járati közlekedés szolgáltatója, saját buszokkal. Erre a célra Rig Lajos országgyűlési képviselő közbenjárásával a közelmúltban vásároltunk három darab használt, rendkívül alacsony fogyasztású, gazdaságosan működtethető, akadálymentesített, alacsony padlós Mercedes autóbuszt Németországból, vizsgáztatva, zöldkártyával, darabját hat-ezer euróért. Az idei évre ugyanis negyvenmillió forintot kell fizetnünk a szolgáltatásért a központnak. A döntéssel komoly feladatot vállal magára a város, ám ez jelen pillanatban hosszú távon megtérülni látszik. Évi tízmillióval kerül kevesebbe a fenntartás így. Véleményünk szerint a szolgáltatás ráfordítása két év alatt megtérül. A lakosság április elsejétől veheti igénybe a buszokat, addig gépjárműbérléssel oldjuk meg a feladatot. Már meghirdettük a sofőr-állásokat, eddig öt jelentkezőt vettünk fel – mondta a polgármester.

A három busz közül kettő folyamatosan közlekedik majd, egy pedig tartalék lesz. A városvezetés tervezi, hogy később kisebb méretű autóbuszokat is vásárol.