Rózsaszirmot szórtak indiai sztárok a füredi sétányon (veol.hu)

Bollywood a világ legnagyobb filmgyártója, évente ezer új filmet készítenek, a sztároknak 600-800 milliós rajongótáboruk van.

Hári Lenke füredi alpolgármester az eseményen méltatta az indiai nagykövet és a diplomácia támogatását a kétoldalú kapcsolatért. Üdvözölte, hogy az indiai filmipar meghatározó személyiségei idelátogattak, és felidézte a Füred és India közötti egy évszázados kapcsolatot, amely a világhírű, Nobel-díjas költő, író Rabindranath Tagore látogatásával kezdődött 1926-ban. Gyógyulása után fát ültetett a sétányon, ezzel hagyományt indított el. Sok Nobel-díjas költő, miniszter, politikus látogatott el a sétányra, így Indira Gandhi, Radzsiv Gandhi miniszterelnökök. Tagore emlékét őrzi a szívkórházban a szoba, amelyben gyógyult, Kalkuttában pedig a füredi hagyományok láthatók.

– Célunk, hogy a két nemzet közötti szoros kapcsolatot bővítsük, így nemsokára olyan turisztikai csomagot kínálunk az Európába utazó indiaiaknak, amivel többen megismerhetik Közép-Európát, így Füredet. Tán előfordulhat, hogy Tagore életéről Füreden is készül film – mondta az alpolgármester.

Az Indiai Filmfesztivál nyitófilmjében szereplő Raima Sen színésznő először és örömmel látogatott el oda, ahol Tagore is járt. Füred, és a panoráma lenyűgözte. Suraj Kumar, a Rá gondolva című film producere és Rahul Mittra rendező felidézte, Tagore életéből az 1924-1941 közötti időszakot dolgozták fel.

Hári Lenke alpolgármester és az indiai vendégek Balatonfüreden (Fotó: Pesthy Márton/Napló)

Rahul S. Bali, az indiai filmfesztiválok kurátora méltatta a budapesti fesztivált, és Magyarország ékszerének nevezte Balatonfüredet. Szívesen venné, ha Füred indiai film helyszíne lehetne.

Az indiai filmes csapat meglátogatta a Tagore sétányt is, ahol az indiai költő, író szobránál virágot helyeztek el és rózsaszirmot szórtak – a veol.hu beszámolója szerint.