Rózsakert, tanuszoda és etikai kódex – ezekről is döntött a siófoki képviselőtestület (siofok.hu)

A tanuszoda-projekthez 143 millió forinttal járul hozzá a város, a Siókomra bízzák a Rózsakert-felújítás újabb két ütemét és nem alkotnak etikai kódexet – a siófoki képviselő-testület ez évi utolsó ülésének döntéseiből.

A veszélyhelyzet idején nem emelhetnek adót az önkormányzatok, így hosszú évek után hiába szerették volna a siófoki képviselők 400-ról 500 forintra növelni a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adót (kurtaxát), a pluszbevételről egyelőre le kell mondani – írják a város honlapján.

Nyárra elkészülhet a Rózsakert-felújítás második és harmadik üteme – annak is köszönhetően, hogy nem kell közbeszerzési pályázatot kiírni a kivitelező kiválasztására, hanem az önkormányzati tulajdonú Siókom Nkft. végezheti el a munkát a tavalyi iparűzésiadó-elvonás 272 millió forintos kormányzati kompenzációjából. A Siókom egyhangú bizalmat kapott a testülettől erre a feladatra.

A képviselők döntöttek arról is, hogy 143 millió forinttal „beszáll” a város az amúgy állami finanszírozású tanuszoda-építésbe. Ez nem önként vállalt támogatás, hanem a projekt előfeltétele: az önkormányzatnak kell vállalni április 1-ig a kiliti városrész előtti Bányász-futballpályák mellett lévő ingatlan közművesítését, a közműcsatlakozások kiépítését és a szükséges közműkapacitások biztosítását, ezek megterveztetését és kiviteleztetését. Az uszoda felépülésével egyidőben további munkákra lesz még szükség, így például útépítésre, közvilágítási- és hírközlési hálózatbővítésre. Sőt, a hosszú távú tervekben városi sportcentrum kialakítása szerepel, melyhez pályázatot tervez benyújtani a város.

Nem alkotott viszont etikai kódexet a képviselő-testület. Az Összeférhetetlenségi és Etikai Bizottság ajánlotta ezt megfontolásra, ám végül a testület ezt elvetette, azzal az indoklással, hogy etikai kódex megalkotására a helyi önkormányzat képviselő-testülete nem kapott törvényi felhatalmazást.