Rövidesen tilos lesz kerti hulladékot égetni (zaol.hu)

A levegő védelméről alkotott kormányrendelet alapján az avar és a zöldhulladék égetésére vonatkozó teljes tilalmat a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig még nem kell alkalmazni. Az égetéssel kapcsolatban az önkormányzatok rendeletei az irányadók. A veszélyhelyzet végétől a nyílt téren történő tűzgyújtás csak bizonyos esetekben lesz engedélyezett. A kertben képződő zöldhulladék azonban nem tartozik majd ebbe a kategóriába, hiszen az említett kormányrendelet levegő védelméről szóló paragrafusa szerint lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos, és ettől eltérni önkormányzati helyi rendeletben sem lehet – írja a zaol.hu.
A zöldhulladék felszámolására több lehetőség is van. A hulladék egy részét (például avar, fűnyesedék) egyszerűen szétteríthetjük a saját telkünkön, ahol nem zavaró, hiszen a kerti hulladék néhány hét alatt lebomlik. Jó megoldás lehet még a komposztálás, amihez vásárolhatók készen komposzt­edények, de magunk is készíthetünk saját komposztálót egy kis utánajárással.

A kormányrendelet a lehetséges szabálysértési bírságokat is megállapítja. Az engedély nélküli, nyílt téren történő égetés minimum 100 ezer forint bírságot jelent, míg a lábon álló növényzet, tarló vagy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése 500 ezer forint büntetést vonhat maga után.

Az otthoni sütés-főzés, bográcsozás vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakó helyeken történő tűzgyújtás továbbra is megengedett (kivéve tűzgyújtási tilalom idején) az alapvető tűzvédelmi szabályok betartása mellett.

Az agroinform.hu itt részletezi kimerítően a szabályozást.