Rosszul sült el a CityMatiné balatoni hétvégéje: Fonyód nem akar többé ilyet

„Meg kell vizsgálni, lehet-e a vonatkozó jogszabályoknál szigorúbb helyi csendrendeletet alkotnia Fonyódnak, hogy ne történhessen még egyszer ilyen” – nyilatkozta Hidvégi József, a város polgármestere a hirbalaton.hu-nak a CityMatiné hétvégi, háromnapos rendezvényével kapcsolatban. Az új fesztivál minden szükséges engedéllyel rendelkezett, és állítólag mindent betartott, miközben többtucat számra érkeztek panaszok a rendőrséghez, polgármesterhez a Balaton túlsó partjáról is.

A Fonyódon, a bélatelepi Napsugár kempingben, vagyis magánterületen tartott rendezvény egy előzetes bejárás során megkapta az engedélyt egyebek közt a rendőrségtől, a katasztrófavédőktől, és a helyi jegyzőtől is – számolt be a polgármester. Az akusztikus szakértő szerint határértéken belül, 90 decibellel szólt a zene a helyszínen, míg a lakóházaknál nappal 65, éjjel 55 decibel volt a megengedett hangerő, amelynek betartását folyamatosan mérték.

A lakosság Facebook bejegyzései szerint ugyanakkor a rendezvénytől pár kilométerre is 80 decibellel szólt a gépzene, ezek a mérések azonban nem számítanak hivatalosnak.

Hidvégi József elmondta, maga is elszenvedője volt az „elviselhetetlen” hangerőnek, az egész éjjel szünet nélkül folyó gépzenének, jogosnak tartja a felháborodást. Járt a fonyódi hegyoldalban is, ahol úgy lehetett hallani mindent, mintha a helyszínen lett volna. Ha valóban betartottak minden szabályt a rendezők, akkor a Balaton és a hegy közelsége miatti speciális környezeti, domborzati viszonyok okozhatták a problémát, amit a jövőben el kell kerülni, ha máshogy nem, saját rendelet megalkotásával – mondta.

A helyi lakosok, nyaralók közül többen sérelmezték, hogy semmiféle intézkedés nem történt egész hétvégén. „Hiába tettünk sokan bejelentést a rendőrségen, senki nem jött ki hivatalosan megmérni, mekkora a tényleges zajszint a város utcáin, és senki nem lépett az ügyben három napon át, hát normális ez?” – tette fel a kérdést a hirbalaton.hu egyik olvasója.

A CityMatiné Vakáció nevű új balatoni fesztiválja nem szerepelt a fonyódi programokban, újságban, így sok helyi – köztük a polgármester – nem is tudott a létezéséről előtte.

A szervezők honlapján így szólt a felhívás: „​Strandolj, chillezz és táncolj 3 napig a legszebb balatoni panorámát élvezve!”

A háromnapos bérlet ára 19900 forint volt, ami nem tartalmazta a kempinghasználatot. A korlátozott számban kapható napijegyek 5900, szombaton 11900 forintba kerültek – a weblap szerint.

A történtek után annyi valószínűsíthető, hogy nem szeretné a dél-balatoni város, ha visszatérő rendezvényről lenne szó, legalábbis ebben a formában.

Azt nem lehet mondani, hogy a helyi lakosság, nyaralóközösség ne lenne rugalmas, hiszen program-programot ér Fonyódon, mégsem vált ki panaszáradatot. Az elmúlt hétvégén tartották a Hal és Petyek Napokat, most pénteken kezdődik a Balaton Retro Fesztivál, majd jön a RockBalaton.