Rossz hír a szállásadóknak, hogy SZÉP-kártyával is bevásárolhatunk januártól (sonline.hu)

Élelmiszert is lehet majd vásárolni a SZÉP-kártya vendéglátás zsebéből február 1-je és május 31-e között – jelent meg a Magyar Közlöny karácsonyi számában. A rendelkezés miatt borúlátóak a szállodavezetők, mert jóval kevesebb vendégre és forgalomra számítanak jövőre. Szerintük nagybevásárlásra szívesebben költenek a kártyával, mint utazásra – írja a sonline.hu.

– Amióta ez a hír napvilágot látott, egyszerűen nem tértem magamhoz – mondta el Gergely Ica, a Kapos Hotel és Étterem marketingvezetője érdeklődésünkre. – A turizmus-vendéglátásnak ez borzasztó nehézséget jelent. Amikor korábban a kormány lehetővé tette az „átjárást” a SZÉP-kártya-zsebek között, akkor nagyon sok olyan család is ellátogatott az éttermünkbe, akik egyébként nem mennének vendéglátóhelyre, de volt pénz a kártyáján és szerette volna elkölteni. Ez a szállodai foglalásoknál is megmutatkozott. A nyári és az őszi szünidőben a gyermekes családok eltöltöttek egy hosszú hétvégét, a költségeket SZÉP-kártyával fedezték. Azt gondolom, hogy ha az embereknek februártól választaniuk kell, hogy utazásra vagy nagybevásárlásra használják fel a kártyán lévő összeget, akkor sokan az utóbbi mellett döntenek majd – hangsúlyozta Gergely Ica. A Kapos Hotel és Étterem marketingvezetője hozzátette, azt gondolták, hogy a koronavírus-járvány után jövőre végre megerősödhet a turizmus-vendéglátás, ez a döntés azonban negatívan hat majd az amúgy is nehéz helyzetben lévő szektorra.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Nagyné Huszár Andrea, a nagyatádi Solar Hotel vezetője is. A lap kérdésére válaszolva elmondta, az éves forgalmuk 20–30 százaléka a SZÉP-kártyás-bevételből származik, jövőre azonban vélhetően sokkal kevesebben töltik náluk az éjszakát. – A funkcióját veszítette el a rendszer. Annak idején azért találták ki a SZÉP-kártyát, hogy minél többeknek biztosítsák a testi-lelki feltöltődést és megerősödjön a belföldi turizmus – hangsúlyozta Nagyné Huszár Andrea.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) vezetősége és tagsága aggodalommal fogadta, hogy a belföldi turizmus motorját jelentő SZÉP-kártya vendéglátás zsebéből élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban február és május 31-e között. Baldauf Csaba, a MSZÉSZ elnöke szerint a szakmát teljesen váratlanul érte a bejelentés. A Széchenyi-pihenőkártyáknál tavaly bevezetett adókönnyítés célja az volt, hogy segítse a turizmus újraindulását, fellendülését. Hozzátette, a SZÉP-kártya tavaly és idén is hozzájárult ahhoz, hogy a nehéz helyzetbe került vidéki, sok esetben családi üzemeltetésben lévő szálláshelyek, éttermek túléljék a járvány időszakát.