Romantikus Reformkor Fesztivál Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Szeptember 22-24. között immár tizenkettedik alkalommal Romantikus Reformkor Fesztivál lesz, egy füredi hétvége a reformkor hangulatában. Sajátos időutazás, kosztümös felvonulás, kulturális és gasztronómiai programok várják a rendezvény vendégeit Balatonfüred patinás városrészében.

 

Korabeli és korhű helyszín, az 1800-as évek miliőjét idéző programok kirakodóvásárral, az éttermekben kínált, eredeti receptek szerint készített reformkori ételekkel. A rendezvénysorozat kétségkívül leglátványosabb attrakciójának ezúttal is a hagyományos hintós felvonulás ígérkezik. A menet, huszárok kíséretében, szeptember 23-án, szombaton, 13 órakor indul a Szent István térről a Tagore sétányra.

Lehet korhű ruhába öltözve grasszálni a parton, bálozni, pezsgős hajókiránduláson részt venni, finom ételeket kóstolni. Elképzelni, milyen is lehetett itt Blaha Lujza, Jókai Mór, gróf Széchenyi István idejében.

A rendezvény keretében megemlékeznek a kiegyezés 150 éves évfordulójáról, a reformáció 500. illetve a balatoni vitorlázás 150 éves jubileumáról is.

A három nap alatt több zenei program várja az érdeklődőket. Farkas Gábor „Gábriel”, füredi gyökerekkel rendelkező előadóművész ad koncertet, lesz operett műsor, fellép a Szerenád Cigányzenekar. Színpadra lép a Győri Richter János Zeneművészeti Iskola és a Győri Nemzeti Színház is, itt lesz Feke Pál musicalénekes, valamint a Grácia Hegedű Trió. Kerekasztal beszélgetést rendeznek Tordy Gézával, zenél majd a Füred Dixieland, szombaton a reformkori bálon pedig a Madarak zenekar szolgáltatja a talpalávalót és ceremóniamester garantálja a jó hangulatot. A gyerekeket kézműveskedés, népi játékpark és bábszínház várja, a felnőttek pedig több előadást is meghallgathatnak a már említett történelmi évfordulók kapcsán.

Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Legyen Ön a Romantikus Reformkor szakácsmestere! elnevezésű versenyt, amelyen amatőrök és profik egyaránt indulhatnak reformkori receptek alapján készített ételekkel. A helyi éttermek külön menüsorral készülnek a hétvégére, meg lehet majd kóstolni Jókai Mór vagy éppen Laborfalvi Róza kedvenc ételeit.

A fesztivál részletes programja itt olvasható.