Római kori szarkofágot találtak Nagyvázsony mellett (veol.hu)

Nyílt napon lehetett megtekinteni szombaton a 77-es főút mellett található régészeti ásatást, ahol újabb kivételes római kori leletet találtak a szakemberek. Erről beszélt a Nagyvázsony határában  Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze.

Most éppen egy épület maradványait tárjuk fel, de egymás mellett két hasonló sírépítménnyel – mutatta a szakember.  Azt, hogy római kori építési törmelék van a felszínen, még 2009-ben, szántás után vette észre egy múzeumi kolléga, Pálffy Sándor. 2018-ban jutottunk el oda, hogy talajradaros felmérést csinálhattunk. Akkor előkerült ennek a két épületnek az alaprajza – írja a veol.hu.

Tehát akkor már ismertté vált az alaprajzuk, majd 2018 nyarán egy szondázó ásatással meg is nézték a régészek, hogy az épületből mi maradt meg. Kiderült, egy olyan kétosztatú épületet találtak, amelynek van egy előtere, ahol a belső részben 40–50 centiméter magasan álló falak vannak.

A sírkamrarészben magában, de valahol majdnem két méter mélyen maradt meg a falak – magyarázta Győrffy-Villám Zsombor. – A római kori épületek sorában ez azt jelenti, hogy különleges építmény lelőhelyén vagyunk, mert ilyen magasan álló római falakkal szinte sosem találkozunk ásatáson.

A régész elmondta azt is, hogy két hete kezdték el a munkát, és valószínűleg a következő napokban be fogják fejezni az ásatás lényegi részét.

– Eddig egy szarkofágos sírt, illetve még három másik épített sírt találtunk – mondta. – A sírokat teljesen kifosztották, eddig embercsontokat is csak szórványosan találtunk.