Berobbanás előtt a balatoni főszezon (InfoRádió)

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint biztatónak tűnik a balatoni nyári szezon. Amit a magyar tenger elveszített, az a március második fele, a teljes április és a május egy része volt, hiszen bár a vidéki éttermek május 3-án megnyithattak, beletelt egy-két hétbe, hogy az emberek utazási kedve is visszatérjen. Az igazi nyári főszezon jellemzően a Balaton Sounddal, illetve annak környékén szokott berobbanni. Ez a rendezvény idén elmarad, ennek ellenére Hoffmann Henrik bízik abban, hogy július 8-10-e környékén idén is így lesz, miután a jelek szerint a magyarok különösen nem félősek a vírus kapcsán, és bátran mennek lemennek a strandra és igénybe veszik a szolgáltatásokat.

A június úgy fest, hogy nagyságrendileg a tavalyival egybecseng, talán egy kicsit alatta van, de nagyon erős a forgalom csütörtöktől vasárnapig a hét végeken – ismertette az Info Rádióban Hoffmann Henrik, aki szerint a július pedig már a tavalyi év azonos időszaka fölött realizálódhat.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint fontos látni, hogy a spanyol Riviérától a franciáig, vagy akár a Garda-tó esetében, tehát ha bármilyen más külföldi desztinációval állítjuk is szembe a Balatont, mindenhol vannak olyan települések, amelyek szolgáltatása magasabban pozicionáltak, ebből következően fizetősek, ahogyan mindenhol vannak alacsonyabban pozicionáltak is, amik pedig ingyenesek.

Ezért szerinte nem feltétlenül szabad olyan elvárás támasztani a teljes Balatonnal kapcsolatosan, hogy mindenhol legyen szabadstrand, hiszen vérmérséklet és pénztárca tekintetében más üdülőhelyeken is, így a Balatonnál is eloszlik a tömeg, „a zsák megtalálja a foltját, ha úgy tetszik”. Magyarán mindenki megtalálja azt a fajta szolgáltatást, ami neki tetszik, vagy esetleg meg tudja engedni magának – fogalmazott.

Hoffmann Henrik az elmúlt évek változásaival kapcsolatban emlékeztetett, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek volt több olyan pályázata is, amely egyik oldalról a fizetős strandoknak, a másik oldalról pedig a szabadstrandoknak a szolgáltatásfejlesztését célozta. Ezeken pedig szinte valamennyi balatoni település nyert, és fejlesztett is.