Ritka vendégek akadtak a madármentők hálójába a Balatonnál

Bár a vízicsibe nem ritka a Balatonnál, hálóba csak elvétve kerül, ezért is lepődtek meg az önkéntesek a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson, amikor az apró szárnyast meglátták szombaton. Az elmúlt 30 évben mindössze 48 példányt fogtak be belőle a madármenhelynél. Vasárnap délelőtt újabb meglepetés várta a segítőket, ezúttal egy Csehországban gyűrűzött foltos nádiposzáta akadt fenn a nádasban kifeszített vékony madárhálón.

Varga Júlia madárgyűrűző a hirbalaton.hu-nak korábban elmondta, hogy egyébként is kedvezőek az idei tapasztalataik: míg a korábbi években gyakran csupán 30-40 madarat fogtak be naponta, addig idén, az időjárástól függően 250-300 is a hálóba kerül. Az állatokat alapos vizsgálat után szabadon engedik egy azonosító fémkarikával a lábukon. Az állomás munkatársa hozzátette azt is, hogy ebben az évben nagyon jó kondícióban vannak a szárnyasok, pedig korábban aggódtak, hogy a májusi erős fagy, és a hideg idő miatti kevesebb táplálék kárt tett az állományban.

Fotó: Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás
A Csehországban gyűrűzött foltos nádiposzáta. Fotók: Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás

A madarak vonulásának kutatását segítő madárgyűrűzést 1985 óta végzik önkéntesek a Keszthely közelében lévő Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson.

 (16:00)