Szombaton nyit a legújabb balatoni termelői piac Révfülöpön

Szombaton, június 23-án korareggel nyit a legújabb balatoni termelői piac Révfülöpön, ami a továbbiakban szerdánként 7-11 óra, és péntekenként 16-órától estig, az érdeklődők igényeihez igazodva tart nyitva – számolt be Kondor Géza polgármester a hirbalaton.hu-nak.

Hamarosan élettel telik meg Révfülöp új közösségi- és piactere (fotó: hirbalaton.hu)

– A helyiek, a nyaralók és a kempingezők régi igénye egy ilyen piac, azt is lehet mondani, hogy korábban már spontán ki is alakult, így ehhez igazítottuk a méltó körülményeket biztosító beruházást – mesélt a polgármester a mintegy 70 millió forintos TOP-os támogatással megvalósuló projektről.

A Balaton északi partján már jó ideje működő termelői piacokkal kapcsolatban Kondor Géza leszögezte, nem konkurenciát akarnak teremteni másoknak, hanem a helyi igényekre reagálni. A településen mintegy 1200 állandó lakos él, és 800 üdülőingatlan, valamint egy a piac közelében működő kemping is található. A főszezonban a lakosságnál 8-10-szer nagyobb embertömeg igényeit kell kielégíteni. Egy-egy nagyobb rendezvény, mint például a 12500 indulóra számító, Révfülöpről induló Balaton-átúszás, még ezt a számot is fokozhatja – tette hozzá a polgármester.

Elmondása szerint a leendő árusok részben a környékről, részben távolabbról jönnek. A kiválasztásuknál előnyt élveztek a helyiek, a Káli-medencéből, továbbá a Nivegy-völgyből érkezők, illetve a cél, hogy a kínálat sokszínű legyen.

Ez egy sajátos révfülöpi tér lesz

Kondor Géza felidézte: az elmúlt időszakban számos környékbeli piacot meglátogattak, láttak jó, és elrettentő példákat is, majd úgy határoztak, hogy nem vesznek át semmiféle arculatot, hanem egy sajátos „révfülöpi teret” alakítanak ki. A tervező Púpos Csaba ötletei alapján a piac placc átvezeti a látogatókat a település hegyoldalában található hétvégi házas környezetből a Balaton parti kikötő és kemping hangulatába. Két közösségi tér, kivilágított sétány, szökőkút is csatlakozik hozzá. Lesz itt egy kerékpárkölcsönző, valamint szerviz, nem utolsó sorban egy folyamatosan nyitva tartó vizesblokk, melyet bármikor használhatnak a közeli kerékpárúton túrázók.

A piac kísérleti időszakkal kezd, így a szerda délelőtti és a péntek délutáni nyitva tartás még változhat a jövőben, az igényekhez igazodva.

A nyitóünnepséget az Aranyhíd Fesztivál keretében rendezik meg szombaton 10:00 órától, amely a szemben lévő Balatonboglárral közös, régi barátságokon és hagyományokon alapuló rendezvény.

Révfülöp más téren is nagyot fejlődött: az elmúlt esztendőben saját erőből és támogatásból is megújultak utak, és települési forrásból megépült egy csúcstechnológiával felszerelt Szabadtéri Színpad. Ez utóbbi avatását július 12-én, a XXVI. Villa Filip Napok keretében tartják a lengyel, a finn és az erdélyi testvértelepülés képviselőivel, fellépőivel közösen.

„A színpadon a hagyományos fesztiválunkat követően egymást érik majd a színvonalas kulturális programok a nyáron, szinte minden hétvégére jut valami” – fogalmazott a polgármester.