Belterületi vadászat a vadkárok visszaszorításáért

Révfülöp önkormányzata a honlapján tájékoztatja a lakosságot, hogy a település pár belterületi ingatlanán vadászatot tartanak január közepétől február végéig „vadkármegelőző céllal”. Mint arról a hirbalaton.hu hírt adott, Szigliget belterületén már decemberben megkezdődött a vaddisznók ritkítása. Azóta a település kül-és belterületein 19 vaddisznót ejtettek el – a polgármester tájékoztatása szerint.

A révfülöpi önkormányzat felhívása szerint: „A belterületen kárt okozó vad elejtése a megjelölt területeken (1410/55 hrsz. és 54/3 hrsz. ingatlanok), lőfegyverrel történik, fegyvertartási és vadászati engedéllyel rendelkező vadászok által, a jogszabályi előírások szigorú betartásával, a rendőrség számára esetileg jelentést téve. Kérjük a lakosságot, hogy a fenti területeken a jelzett időszakban körültekintően, fokozott figyelemmel tartózkodjanak!” – áll a hirdetményben, amely arra is kéri a lakosságot, hogy aki tudja, értesítse a szomszédait is.

Mint ismert, évek óta egyre nagyobb gond a Balatonnál a vadak belterületen való megjelenése. A Balatoni Szövetség (BSZ) megoldást keresve folyamatosan egyeztet az érintettekkel a belterületi vadgazdálkodásról. Már több önkormányzat kezdeményezett fegyveres, illetve befogós vadritkítást a belterületein. A rendőrkapitányságok segítőkésznek bizonyultak – a visszajelzések szerint.

Szigliget belterületén december 10-én kezdődött a vaddisznók ritkítása meghatározott területeken, időpontban és napokon. “A rendőrség, az önkormányzatok és a vadgazdálkodók jelölik ki belterületen a vadászható területeket annak érdekében, hogy ne történhessen semmilyen baleset” – nyilatkozta Balassa Balázs polgármester akkor. Arról is beszámolt, hogy a szapora vaddisznók sírokat, parkokat, öntözőberendezéseket túrtak fel, sőt akadt, ahol a kerti medencében is megmártóztak.

A témában már többször is az agrártárcához forduló BSZ korábban vadvédelmi szolgálat felállítását is javasolta.