Reutter Requiemje több mint 200 év után csendült fel Keszthelyen (zaol.hu)

A szombati előesti szentmise után ősbemutató részesei lehettek a hívek a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban. J. G. Reutter c-moll Requiemje vélhetően több mint 200 év után csendült fel ismét – ezúttal elsősorban a Covid áldozataiért.

A szentmisét Mokos János, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templom káplánja és Solymos András hévízi diakónus mutatta be, amely után a város minden elhunytjáért és a Covid áldozatainak lelki üdvéért ünnepélyes gyászkoncert következett. A hangverseny előtt Mokos János arról beszélt: a zene feladata Isten dicsérete és a szív felélénkítése – tudósít a zaol.hu.

A szent művészetekkel, azok közül is kiemelten a zenével mindig Istent próbáljuk megszólítani és befogadni az életünkbe – fogalmazott a káplán, hozzátéve, ezzel a művével Reutter is dicsérte az Urat. – Különös hangsúlyt ad a darabnak halottak napjának közelsége, hiszen ez a gyászmise is Istenhez kiált fel az elhunytakért, azokért, akik már befejezték földi életüket, nincsenek közöttünk, de még várják a bebocsátást a mennyek országába. S különösképpen gondolunk ma azokra, akik a járvány miatt hunytak el.

A hangverseny fő szervezője, Molnár Zoltán elmondta, a „Reutter 250”-emlékév keretében valamivel több, mint két évszázad óta először szólal meg „ez az egészen elképesztő lélegzetvételű, a szerző műjegyzékében teljesen ismeretlen kompozíció”, amelynek egyetlen fennmaradt kézirata a győri egyházmegyei levéltár kezelésében van. Jelenleg csak annyi bizonyos, hogy a mű 1750 és 1770 között, a szerző érett korszakában keletkezett.

Talán kevesen tudják – folytatta –, hogy a Helikon Könyvtár birtokában is van egy Reutter-alkotás, méghozzá a D-dúr, a Szent Mihály tiszteletére írt Missa Solemnis kottájának másolata, amelyet a szerző a bécsi Szent Mihály-templom számára írt. További kutatást igényel, ez hogyan kerülhetett a Festeticsek birtokába.

Az emelkedett templomi hangversenyen szólót énekelt Andrejszki Judit, Mizsei-Takács Zsuzsanna, Csapó József és Mizsei Zoltán, közreműködött a veszprémi Reutter kamarakórus és az Orlando énekegyüttes, továbbá a korhű barokk hangszeresekből álló alkalmi zenekar, vezényelt Katyi Zsombor.