Reumatológusok konferenciája Siófokon (sonline.hu)

A legnagyobb hazai orvosszervezet, a Magyar Reumatológusok Egyesülete háromnapos vándorgyűlést tart Siófokon szeptember 14-16 között, ahol a közel 450 orvos és 130 szakdolgozó továbbképző előadásokon, szimpóziumokon vehet részt.

 

Dr. Szekanecz Zoltán, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szakma és a társadalompolitika egyaránt előkerült a témák között. Az egyesület érdekképviseleti munkájának köszönhetően Magyarországon szinte minden gyógyító eljárás elérhető ezen a területen.

A legnagyobb fejlődés a gyulladásos, vagy autoimmun betegségek területén figyelhető meg. Az elmúlt 10 év legnagyobb áttörését a biológiai vagy célzott terápiák jelentik, amelyek hatékonyabbak, mint az eddigi gyógyszerek. Úgy hatnak az immunrendszerre, hogy lecsökkentik vagy leállítják a betegséget.

– Az artrózis, vagyis a kopásos ízületi betegségek, a derékfájás, a vállfájdalom és a csontritkulás gyakorisága 15-20 százalék körül van hazánkban, népbetegségeknek is nevezhetjük őket. Nagy mennyiségű beteg folyamatos kezelésére kell felkészülni, de ezeket sokszor nem kimondottan gyógyszerekkel kell kezelni. Magyarország erős gyógyvizekben, fizikoterápiás lehetőségekben és még akár a Balaton vizében nyáron való kis úszkálás is sokat jelent – mondta dr. Szekanecz Zoltán, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke. – Százezres nagyságrendű azonban a ritkábban előforduló gyulladásos betegségek száma, amelyek rokkantságot okozhatnának, ha nem avatkozunk be időben. Kedvező hír, hogy a mai reumabetegek többsége teljesen kizárt, hogy tolószékbe kerüljön vagy akár mozgáskorlátozott legyen. Minden eljárás és gyógyszer, ami tőlünk nyugatra elérhető, azt mindenképpen megszerezzük a betegeinknek – hangsúlyozta az egyesület elnöke.