Rétisas fiókákat gyűrűztek a Balaton környékén (bfnp.hu)

Lezajlott a rétisas fiókák gyűrűzése Kis-Balatonon, Észak-Somogyban és Dél-Zalában. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai két nap alatt összesen 13 fészket kerestek fel, melyből 10 fészekben volt sasfióka – írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A fiókák gyűrűzése 8 fészek esetében sikerült, kettőt biztonsági okokból hagytak ki. Egyikben akkora méretűek voltak a fiókák, hogy befogásuk esetén fennállt a veszély, hogy a fészekből kirepülnek, a másik esetben a fa korhadás miatt nem volt biztonságosan mászható. Összesen 13 rétisas fióka kapott egyedi jelölőgyűrűt a lábára. Az idei költés közepesen jónak mondható. Három fiókás fészekaljjal idén sajnos nem találkoztak, de a lakott fészkek több mint a felénél két fiókát neveltek a szülők. A gyűrűzött fiókák kora a nagyjából 3 hetestől az 5 és fél – 6 hetesig változott.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Fészkét olyan erdőkbe építi, ahol öreg, magas fák vannak, az emberi zavarás pedig minimális. Tápláléka elsősorban halakból vagy könnyen elejthető (fiatal, öreg, legyengült) vízi madarakból áll, de gyakran találni a fészekben mocsári teknős, nyúl, őz, vadmalac maradványokat is.

A nagy testű ragadozó madarak gyűrűzésének elsősorban az a célja, hogy az akár kézi távcsővel vagy fényképezőgéppel leolvasható azonosító révén egyedileg megkülönböztethessék a madarakat. Ennek jelentősége lehet a faj terjedésének nyomon követésében, új fészkelőpárok megjelenése esetén, valamint szerencsétlen esetben a pusztulva talált egyed azonosításában.

A gyűrázés folyamatáról bővebben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján olvashatnak.