Republikot játszik majd a megújuló 67-es főút (onlinebalaton.hu)

A kiviteli közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, nyáron megkezdődhet a formabontó, akusztikus útszakaszt is tartalmazó R67 építése – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint. A Balatonszemestől Kaposvár felé tartó, megújuló  67-es számú főút 33,2 km hosszúságú szakaszán Magyarországon először építenek akusztikus aszfaltot, ami a Republic ikonikus dalát, a 67-es úton című slágert „játssza” majd.

A nyertes kivitelező az S+S R67 Konzorcium. A kivitelezés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, nettó 65,7 milliárd forint értékben.

A felújítás keretében 12 csomópont épül: 3 szintbeni, 3 különszintű csomópont, 4 különszintű átvezetés és 3 fel és/vagy lehajtás biztosító útszakasz. A kivitelezéshez kapcsolódóan Mernyeszentmiklós és Somogybabod települések között a gyorsúttal párhuzamosan új összekötő út épül 11 km hosszon a meglévő átkelési szakaszok felhasználásával, továbbá a lassújármű és kerékpáros forgalom számára burkolt szerviz út épül a gyorsúttal párhuzamosan. Az útépítéssel elzárt, jellemzően mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére stabilizált földutak épülnek.

Az úgynevezett akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül. Ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, csak itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a dallam. Magyarországon, az első magyar zenélő aszfalton majd a Republic jól ismert slágere csendül fel, a 2×2 sávosra bővülő 67-es főút egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán.

A formabontó aszfaltrész a tervek szerint 2019-re készül el. A fejlesztést követően gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni Kaposvártól az M7-es autópályáig.

(16:21)