Rendőrök a Boglári Kollégiumban

A kábítószer fogyasztásról, az internethasználat veszélyeiről, valamint az áldozattá és a bűnelkövetővé válásról is szó volt azon a prevenciós előadáson, melyet a Fonyódi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársai tartottak a közelmúltban Balatonbogláron.

Az előadók a Boglári Kollégium lakóinak adtak tájékoztatást a fiatalkori bűnözés veszélyeiről, a sérelmükre leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről, az áldozattá és bűnelkövetővé válás megelőzési lehetőségeiről. A rendőrség szakemberei érintették a kábítószer fogyasztás büntetőjogi következményeinek témakörét, az internet veszélyeit, a személyes adatok védelmét, valamint a közösségi oldalak és a „chat-programok” használatának biztonsági szabályait – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az internethasználat veszélyeivel kapcsolatban a következőket javasolják:

Használjanak „erős” jelszavakat!

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felületre csatlakozásnál érdemes betartani. A kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó hosszú jelszavak nagyobb védettséget nyújtanak, azonban ezek használata sem javasolt több helyen. Az interneten elérhetők, választhatók jelszókezelő programok vagy jelmondatok is.

Ellenőrizzék adatvédelmi beállításaikat!

Egy új profil létrehozása során a legfontosabb a személyes adatokkal kapcsolatos beállítások biztonsága. Javasolt ellenőrizni, hogy a bejegyzéseket csak azok a személyek, csoportok lássák, akiknek szánták a tartalmat. A profilok részletes adataiba idegenek számára nem javasolt betekintést engedni, így az online bűnözők sem tudják felhasználni az adatokat a jelszavak kitalálásához, vagy ami még rosszabb, a személyazonosság duplikálásához, „ellopásához”. Ellenőrizzék rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat.

Gondolják át kétszer is, hogy mit tesznek közzé!

Amennyiben illetéktelenek ártó szándékkal jutnak adatokhoz, annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel egy-egy profilról, hozzászólásról, üzenetváltásról, ha az adatok kezelése biztonságos és helyesek a beállítások. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan teszünk közzé a közösségi felületeken. Egy vélemény, üzenet, kép vagy videó – ha egyszer a világhálóra került – az később nem, vagy nehezen vonható vissza.

Legyenek kétkedők, mert sok az internetes átverés!

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Így ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes adatért – születési hely, idő, személyi igazolvány száma – cserébe, az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adják ki, illetve mielőtt másra bízzák, győződjenek meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről!