Remek turisztikai szezon, elégedett polgármesterek 3. rész – Balatonszemes (Balatoni Futár)

A gyors ütemben fejlődő Balatonszemes központjában jelenleg százötven apartmant magában foglaló létesítmény kivitelezése zajlik, s további száznegyven építéséről tárgyalnak a befektetők az önkormányzattal. Ennek ellenére szeretnék megőrizni azt a miliőt, amely a gyermekes családok számára továbbra is vonzóvá teszi a települést.

Takács József polgármester a Balatoni Futárnak elmondta, hogy bármilyen örömteli a beruházások emelkedő száma, továbbra is szeretnék megőrizni a falusias, intim környezetet.

“Szemesen tehát nem lesznek magasházak, nem lesz kőrengeteg, s az egyes ingatlanok beépíthetőségének is ésszerű határt szabunk. Támogatjuk ugyanakkor mindazokat a fejlesztéseket, új koncepciókat, melyek további lendületet adhatnak a turizmusnak. Ezek közé tartozik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elképzelése, mely szerint negyvenmillió forintos költségvetéssel vízi utánpótlás bázist alakít ki a parton. Kedvező fogadtatásra és támogatásra talált a Sacravia Színház azon elképzelése is, mely új funkciókkal ruházta fel az egykori kertmozit.”

Ez a nyár máris sikertörténetként vonulhat be az évkönyvekbe, hiszen itt június közepétől augusztus végéig csaknem 200 rendezvényt bonyolítottak le. Gyermekprogramok, filmvetítések, koncertek, színházi produkciók színesítették a kulturális kínálatot, s a szervezőknek még arra is maradt energiájuk, hogy az intézmény szomszédságában a kerékpárosok számára közösségi teret alakítsanak ki.

“A szezon további pozitív hozadéka, hogy tavalyhoz viszonyítva 1,5 millió forinttal nőtt az élményfürdő bevétele, s nőtt a vendégéjszaka szám is. Az a tény, hogy nálunk díjmentesek a strandok, s nem kell a parkolásért sem fizetni, arra inspirál bennünket, hogy – mintegy harmincmillió forintos pályázati forrásból – felújítsuk, korszerűsítsük a központban lévő strandot. A beruházás keretében napelemeket helyezünk el, felnőtt játszóteret alakítunk ki, s átépítjük a már elavultnak minősíthető vizesblokkokat is.” – tette hozzá a polgármester.