Rekordszámú résztvevőt várnak a Festetics Vágtára (tvkeszthely.hu)

Rekordszámú lovas vesz részt idén a Festetics Vágtán. A járvány miatt több előfutam is elmaradt, így Gyenesdiás ad helyet először a Nemzeti Vágta kvalifikációs eseményének. A hétvégét felölelő program első napján a Helikon Kastélymúzeumba várják az érdeklődőket, augusztus 16-án pedig a Faludi-síkon rendezik meg a futamot és annak kísérő rendezvényeit.

 

Az elmúlt tíz évben számos lovas megfordult a Festetics Vágtán. A Nemzeti Vágta előfutamán ugyan a versenyzőké volt a főszerep, de több kísérőprogramot is kínáltak a látogatóknak. A Faludi-síkon évről-évre megrendezett program egyre népszerűbb, idén azonban rekordszámú lovast és nézőt várnak. Ennek oka, hogy a járványhelyzet miatt számos előfutam elmaradt, így a gyenesdiási versengés lesz az idei első kvalifikációs lehetőség.

„Több mint egy hónap van vissza a versenynapig, augusztus 16-ig, már majdnem, hogy betelt a létszám. Úgyhogy nagy az érdeklődés, el kell mondani, és akik kilátogatnak, a színvonalra sem lehet majd panaszkodni. Eddig már a pesti, tavalyi Nemzeti Vágta döntőjének a kér versenyzője is jelentkezett, úgyhogy komoly, izgalmas futamokra kerítünk majd sort itt” – tájékoztatott Varga Zoltán, az esemény főszervezője.

A Festetics Vágta, amellett, hogy a Nemzeti Vágta előfutama, tisztelegni kíván a Festeticsek nagy múltú lovas hagyományai előtt. Éppen ezért az előfutamok mellett kishuszár futam, díjlovas bemutató valamint huszárok és hagyományőrzők bemutatója is várja a közönséget. Emellett idén is megszervezik a nagy népszerűségnek örvendő kocsitoló versenyt. Gyenesdiás önkormányzata és a Helikon Kastélymúzeum kiváló kapcsolatot ápolnak egymással, ennek köszönhetően jöhet létre egy színvonalas esemény, amely a település számára is nagyon fontos.

„A lovassportok megerősödtek láthatóan a 10 évben. Nagyon fontos, hogy Zala megye előfutama itt, Gyenesdiáson bonyolódott le évről-évre minőségi színvonalon. Ehhez az önkormányzat nagyon sokat hozzátett, természetesen pályázatok is segítették a dolgainkat. Az idei esztendőben is pályázat, LEADER pályázat segíti mindazt, hogy itt egy nívós rendezvénnyel nyisson maga a Nemzeti Vágta előfutama Gyenesdiáson” – emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A Festetics Vágta előfutamát idén augusztus 16-án rendezik meg a Faludi-síkon. Az eseményre eddig 14 lovas jelentkezett, közülük kerül ki az, aki megméretteti magát a Nemzeti Vágtán. A programnak nem csak a Faludi-síkon, hanem a Helikon Kastélymúzeumban is lesznek kísérő rendezvényei – a Keszthelyi TV híradása szerint.