Rekordra készülnek az 5. Keszthelyi Nemzetközi Verkli Fesztiválon

Rekord felállítását tervezik az 5. Nemzetközi Verkli Fesztiválon Keszthelyen a hétvégén. A szervezők a hirbalaton.hu-hoz eljuttatott közleményükben arról írnak, hogy szeretnék, ha az eddigi legnagyobb számú kintornás muzsikálna egyszerre a város főterén a szombati megnyitó után. Az érdeklődés olyan nagy a jelentkezők részéről, hogy erre minden esély megvan.

A tavalyi rekordszámú jelentkezést is sikerült túlszárnyalni az idén az 5. Nemzetközi Verkli Fesztivált illetően Keszthelyen. Várhatóan 78 verklis (német, osztrák, svájci, szlovén, lengyel, szlovák, francia és magyar) érkezik szeptember első hétvégéjén a városba, hogy verkli zenével töltsék meg az utcákat, tereket.

A Verkli Fesztivál ötlete Hansjörg Surbertől származik, akik Svájcból költözött Keszthelyre, ahol Zeneautomata és Fonográf Múzeumot is nyitott.

2013 szeptemberében rendezték meg az I. Nemzetközi Verkli Fesztivált svájci, német, olasz, lengyel és magyar résztvevőkkel. A 2 napos nyárutói programmal színvonalas kikapcsolódást szerettek volna biztosítani a látogatóknak. A fesztivál sikere arra ösztönözte a szervezőket, hogy minden évben ugyanabban az időpontban, szeptember első hétvégéjén szólaljon meg a verkli muzsika Keszthelyen a Fő téren, a Sétáló utcán, a Festetics kastély parkjában, a piactéren.

A szervezők tájékoztatása szerint a résztvevő külföldi és magyar verklisek is szívesen térnek vissza Keszthelyre, megszerették a várost, az érdeklődő helyi lakosokat, az idelátogató turistákat, akik szívesen hallgatják a verkli zenét, kíváncsiak a zenegépek történetére, és arra, hogy ki és hogyan készítette.