Rekordmennyiségű 20 kg fölötti pontyot fogtak ki a Balatonból (likebalaton.hu)

Idén a pontyhorgász-szezon kezedétől június végéig 68 darab 20 kg fölötti hal megfogását jelentették be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek. A horgászok nyáron sem tétlenkednek, sorra emelik ki a hatalmas pontyokat.  Bár pontyhorgászat legeredményesebb időszaka a tavasz és az ősz, nyáron is egyre több fogásról számolnak be a balatoni pecások.

Júniusban is 10 fogásról kaptunk hírt, a hónap legnagyobb hala Balatonakarattyán került horogvégre, 28,25 kg-ot nyomott. Ezt a pontyot áprilisban már megfogták egyszer, akkor 29 kg volt

– mondta a likeBalaton.hu-nak Hamvasi Miklós, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere.

A szakember kifejtette: a nyugati medencéből, Balatongyörökről is érkeztek bejelentések. Az egyik pontyot 26,82 kg-os súlyban mérlegelték. Ugyancsak Balatongyörökön dobós módszerrel egy 24,3 kg-os pikkelyest is kifogtak. Ez volt a hónap 3 legnagyobb hala, de érdemes megemlíteni a május végén Balatonbogláron megszákolt 29,71 kg-os tükörpontyot is. Ez a hal jó ismerősük, hiszen már többször is horogvégre akadt. Remélik, hogy őszre 30 kg fölötti lesz, addigra még egy kicsit hízik – fejtette ki Hamvasi Miklós.  Hozzátette: egyre többen eredményesek a Kis-Balatonon is, ahol a nyár első hónapján például egy 22 kg-os ponty akadt horogra.

A nagy hőség nem kedvez a halak kapókedvének, de ettől függetlenül júniusban, júliusban és a augusztusban is vannak szép számmal behúzós horgászok a tó mindhárom medencéjében. (Ezt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik, a behúzós horgászat helyszínét ugyanis a horgászoknak előre be kell jelenteni a cég felé.)

Akik tavasszal, ősszel horgásztársaikkal indulnak többnapos pecára, a vakáció idején a családdal térnek vissza a Balatonra. Ilyenkor inkább a vízparti ingatlanokból lehet horgászni, hiszen a strandokon fürdőszezon van. De adott helyeken, amit tábla jelöl szabad éjszaka is, és emellett a mólókon, tehát akad lehetőség az év legmelegebb hónapjaiban is. A fogást illetően az éjszakai órák a kedvezőbbek, de gyakori tendencia, hogy a hőség után érkező hidegfront idején hirtelen nagyon sok halat fognak. A vihar ugyanis átmozgatja a vizet, és a pontyok is jobban megmozdulnak, nagyobb lesz az étvágyuk

– magyarázta a horgászturisztikai menedzser. Mint mondta, idén március és június között 68 darab 20 kg fölötti hal megfogásáról érkezett bejelentés a halgazdálkodási céghez, ami rekordnak számít.