Rekordforgalmat produkált tavaly a Hunguest Hotels szállodalánc (magyaridok.hu)

Fejlődő pályára állt a Hunguest Hotels szállodalánc az előző évben, ahol a 2016-os tulajdonosváltás után a szálláskínálat átalakulásával és a magyarországi turizmus bővülésével párhuzamosan a vendégek száma és a szálláshelyek árbevétele is jelentősen emelkedett. (Egy éve a Balatonalmádi központjában lévő, négycsillagos Hunguest Hotel Bál Resort, majd a keszthelyi Helikon is a hálózat tagja lett.)

 

A hálózat vezetője szerint a piac minden szereplője számára ígéretes bővülés kezdődött tavaly a hazai turizmusban, ami szükséges ahhoz, hogy a korábbi ínséges idők elmaradt beruházásait pótolni, a munkaerőhiányt pedig orvosolni tudják a szolgáltatók.

Másfél milliárd forinttal növelte árbevételét 2017-ben a Hunguest Hotels szállodalánc az előző évhez képest, a hálózat egységeiben értékesített vendégéjszakák száma közel 90 ezerrel emelkedett – tudta meg a Magyar Idők a szállodalánc vezérigazgatójától.

Hülvely István kiemelte: a szállodaportfólió összetétele viszont változott az elmúlt két évben.

Ismert, 2016 októberétől a szegedi Forrás és a lillafüredi Palota szállodát már nem a Hunguest Hotels üzemelteti, míg ugyanezen év novemberétől a Balatonalmádi központjában lévő, négycsillagos Hunguest Hotel Bál Resort a lánc kötelékébe tartozik. Ezenkívül a következő év januárjától a keszthelyi Helikon is a hálózat tagja lett.

– A Hunguest által üzemeltetett szállodák teljes árbevétele tavalyelőtt nettó 15 milliárd forintot ért el, tavaly – a megváltozott portfólió mellett – már nettó 16,5 milliárd volt a forgalom. A szállodáinkban értékesített vendégéjszakák száma a 2016-os 1,312 millióról 1,4 millióra nőtt 2017-ben, miközben a vendégek száma is közel 17 ezerrel emelkedett – mondta a vezérigazgató.

Hozzátette: általánosan, vagyis hálózati szinten átlagosan több mint két százalékkal nőtt a Hunguest-szállodák kihasználtsága is és a rendelkezésre álló férőhelyekhez viszonyított teljes bevétel mutatója, a nettó Trevpar, amely jól mutatja a működtetésből adódó teljesítményt, éves szinten ezer forinttal emelkedett, még úgy is, hogy az üzemeltetésünkből kikerülő Forrás és Palota szálloda műszaki állapota és piaci helyzete előnyösebb volt, mint a később érkezett hoteleké.

– Fontos tény, hogy 2016 szeptemberéig még üzemeltettük a Forrás és a Palota szállodákat, amelyek ezt követően ugyanezen a márkanéven franchise-partnerekké váltak, adataikat azóta viszont nem ismerjük. Vagyis elmondható, hogy a Hunguest Hotels-brand a direktben üzemeltetett szállodák által elért 16,5 milliárdos forgalomnál is jelentősebb piaci jelenléttel bír – jegyezte meg Hülvely István.

Mint mondta, összességében elégedettek a 2016-os tulajdonosváltás óta elért eredményekkel.

– A hazai szállodaiparra egyébként is nagyon ráfér az az emelkedő trend, ami az elmúlt időszakot jellemzi a turizmusban, mivel mély nyomot hagytak az iparágban a korábbi rossz évek, mind a humán, mind a műszaki állapotokban, ezeket pótolni kell. Fontos, hogy ez a bővülés folytatódjon az idén és az elkövetkező években, hiszen többek között a munkaerőhelyzet, a béremelések miatt is a magyarországi szállodák jövedelmezősége egyelőre csak kismértékben javul a bevételnövekedéshez képest. Az irány ugyanakkor nagyon örvendetes, amit az ágazatban véghezvitt paradigmaváltás, illetve a lakossági jövedelmek bővülése miatt szárnyra kapott belföldi turizmus és a nemzetközi utazási piacon egyre erősebb pozíciónk motorizál – jegyezte meg a szakember.

Kitért rá, ahogy az egész év során, decemberben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a legnagyobb belföldi forgalmat jegyző nemzeti szállodalánc.

– Kereskedelmi árbevételeink a hotelekben körülbelül 10 százalékkal nőttek az ünnepek alatt az előző év decemberéhez képest, karácsony és szilveszter között az egységek kihasználtsága 85 és 100 százalék között volt – summázta Hülvely István.
Thurzó Katalin cikke itt olvasható.