Rekorder Gömbkilátó – a magasból is hódít a Balaton (sonline.hu)

 

Jól teljesítettek az idei nyáron a balatoni kilátók. Mindhárom, a déli parton található látványosságot többen keresték fel az idén, mint egy évvel korábban.

 

A smaragdzöld színű, fodrozódó Balaton látványa sokakat vonzott az idén nyáron a magasba. Hiszen a déli parton található négy kilátó kivétel nélkül magasabb látogatószámot hozott, mint 2016-ban.

Fonyódon kettő ilyen turisztikai látványosság is van: a Sipos-hegyi kilátó és a Várhegy Széplátó. Mindkettő esetében elégedett Hidvégi József, polgármester. Megkeresésünkre elmondta, az idén többen keresték fel a fonyódi kilátókat, mint tavaly. – Az idei nyáron 25 ezren látogattak el a Várhegyi kilátóba, 13 ezren a Sipos-hegyi kilátóba – mondta a városvezető. – Még vissza van azonban az ősz, ugyanis mi ekkor is nyitva tartunk, igaz már csak hétvégéken.

November 30-tól azonban bezárnak a fonyódi látványosságok és csak a város emblematikus rendezvényének idejére, a téli kolbászfesztiválra nyitnak ki újra. A forró hónapokban azonban minden nap a magasból csodálhatták a turisták a magyar tengert, Fonyódon.

A déli part legfiatalabb ilyen jellegű létesítménye a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont- Kiállítás és Kilátó, amely ugyan csak egy éve várja tárt kapukkal a vendégeket, de egyre jobb forgalmat tudhat magáénak. A komplexum legfrissebb összesítése szerint népszerű turisztikai célpont volt ezen a nyáron is. Ezt bizonyítják a szezon számai, hiszen júniusban 5000-en keresték fel a turisztikai látványosságot, júliusban mintegy 10 ezer 600-an.

– A legtöbb turista augusztusban kereste fel a balatonföldvári kilátót, csaknem 12 ezer vendég fordult meg ebben az időszakban – közölte lapunkkal a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont közleményében – közölte lapunkkal a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont közleményében.
A 2016-os nyitás óta pedig már 84 ezren keresték fel összesen a Hajózástörténeti Látogatóközpontot és Kilátót. Itt egész évben nyitva tartanak, sőt a fogyatékossággal élők számára is megközelíthető a látványosság.

A Gömbkilátó a rekorder a Balatonnál

A balatonboglári Gömbkilátó nem csak a település, de az egész Balaton emblematikus látnivalója is. Mintegy 45 éve ékesíti Balatonboglárt, hosszú ideig ugyan nem volt látogatható, de 2012 óta ismét várja a nagyközönséget. A 15 méter átmérőjű Gömbkilátót az északi-partról is látni, amikor éjszaka kivilágítják. Sokakat csábít a boglári Várhegyre, ezen a nyáron mintegy 105 ezren csodálták meg a Kádár István mérnök által az 1950-es években tervezett látványosságot.

Csiszár Szilárd, a Gömbkilátót és a körülötte lévő kalandparkot üzemeltető cég ügyvezetője lapunknak elmondta: az augusztus volt a legerősebb hónap. – Ebben a hónapban 45 ezer 600-an váltottak jegyet a Gömbkilátóra, júliusban 41 ezer 700-an, júniusban pedig 13 ezer 200-an.
Az üzemeltető szerint a magas látogatószámhoz hozzájárult az országos reklámkampány és a kilátóhoz kapcsolt szolgáltatások is. Azonban az is sokat nyom a latba, hogy több évtizede ékesíti a Balatont a Xantus János Gömbkilátó, tette hozzá Csiszár Szilárd.