Rekorddöntésre készül a Tördemic Néptáncegyüttes (veol.hu)

A Tördemic Néptáncegyüttes tagjai újabb szép eredményeket könyvelhettek el, miközben országos rekord döntésére készülnek a húsvét utáni zöldágazással. A hagyományt a badacsonytomaji katolikus templom előtt elevenítik fel április 29-én, hétfőn 14 órakor.

Az együttes felnőtt csoportjának tagja, Németh Eszter Fülöp Ferenc-díjat kapott Bagon a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezte hagyományőrző szólótáncversenyen a bakonyi csárdás hiteles megformálásáért. A megmérettetésen az ország hagyományőrző szólistái közül 140-en indultak, a legjobb táncosok között osztottak ki közel 20 díjat. Eszter bakonyi hagyományokat mutatott be. Amint azt az együttes vezetőjétől, Szabó Csabától megtudtuk, Veszprém megyében eddig nem kapott ilyen elismerést senki.

Időközben az együttes Kukonyák csoportja a Bakony és Balaton-felvidék táncaival képviselte Veszprém megye falvait, valamint azok népi kultúráját az Országos Gyermek Néptánc Antológián Székesfehérváron. Az antológián minden esztendőben az ország legsikeresebb csapatai mutatkoznak be. A magasan kvalifikált fesztiválon való szereplés kiemelkedő teljesítménnyel érhető el. A csoport 2018-ban a Székesfehérváron megrendezett országos Húzd keresztül gyermeknéptánc-fesztiválon elnyert kiemelt arany minősítésével és a fesztivál nagydíjával érdemelte ki az antológiára szóló felkérést.

A Tördemic Néptáncegyüttes táncosai és a műhely, valamint a gondozása alatt levő csoportok tagjai most magyar rekord megdöntésére készülnek a húsvét utáni zöldágazással. Az országos rekord főpróbája tavaly tavasszal volt, akkor a tapolcai Fő téren zöldágaztak több százan egyszerre. Idén a badacsonytomaji katolikus templom előtt elevenítik fel a hagyományt április 29-én, hétfőn 14 órakor. Ugyanis egykor az időjárástól függően szintén húsvétkor, pünkösdkor vagy a két ünnep között zöldágaztak a fiatalok. A táncegyüttes tagjai és a hozzájuk csatlakozók ezúttal négyszáznál is többen lesznek. Érkeznek hagyományőrzők a badacsonytomaji, tapolcai, zalahalápi, zánkai iskolából, tapolcai óvodákból, badacsonytördemici műhelyekből. A rekordot hivatalossá tennék, azt zsűri ellenőrzi majd a helyszínen – írja a veol.hu.