Rekord ózonhiány hazánk felett

Rekord alacsony ózontartalom értékeket regisztrált a hét elején az Országos Meteorológiai Szolgálat.  Ezzel párhuzamosan nagyon magas értékeket mértek az országos UV monitoring hálózat mind az öt mérőállomásán.

Az UV-sugárzás Siófokon volt a legmagasabb, ott hétfőn dél körül a besugárzás megközelítette a 9-es UV Index értéket. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A szakemberek ezért a leégés elleni fokozott védekezés fontosságára figyelmeztetnek, valamint arra, hogy napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást.

A légoszlop teljes ózontartalmának folyamatos mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban, és ezek az értékek a valaha mért legalacsonyabb értékek június első felét tekintve. Később, napközben, az ózontartalom egy kicsit el kezdett emelkedni, de még mindig rendkívül alacsonynak mondható.

A hozzánk legközelebbi külföldi mérőhelyek, ahol ózontartalom mérés és UV sugárzás mérés folyik, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet poprad-ganovce-i magaslégköri és napsugárzási obszervatóriuma, illetőleg a csehországi Hradec Kralové-ben működő napsugárzási és ózonmérő obszervatórium. Azon a két helyen is hasonlóan alacsony értékeket mértek a nap első felében és hasonló mértékben kezdett emelkedni az ózontartalom napközben- írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. A jelenség tehát nem lokális, hanem nagyobb kiterjedésű.