Rekord a sürgősségin – részt kérnek a Balaton-fejlesztésből (sonline.hu)

Nyolcezer beteget részesített akut ellátásban a főszezon során a siófoki kórház nyár elején megnyílt új sürgősségi osztálya.

– Ahogyan a balatoni vendéglátás, úgy mi is rekordokat döntögettünk, minden korábbinál több beteget láttunk el a szezon során – mondta lapunknak Inczeffy István, a siófoki kórház főigazgatója. – A csúcs ezúttal is a zamárdi Balaton Sound hete volt, összességében most is elmondható, hogy háromszor akkora betegforgalmat bonyolítottunk le, mint az év nyáron kívüli időszakában. A személyzet persze nem duzzadt a háromszorosára. A nyárra átadott sürgősségi osztály jobb körülményeket teremtett betegnek és orvosnak, asszisztensnek egyaránt, ám a pluszterhelés jelentős volt, ráadásul mivel már nemcsak egyszerű betegellátóról, hanem osztályról van szó, több, mint ötszáz olyan beteg is a sürgősségire került, aki valamennyi időre ágyra, fektetésre szorult.

Még kevesebb időt kelljen várni a sürgősségin, még nagyobb legyen a személyzet – erre törekednek, árulta el Nagy Gábor orvosigazgató. – A nyaraló általában azonnali ellátást szeretne, mindig vannak türelmetlenek, elégedetlenek (érdekes megfigyelés, hogy a külföldi turista szinte mindig türelemmel vár, mert nyilván megszokta ezt odahaza is…), ugyanakkor sok pozitív visszajelzést is kapunk, mondják azt is, hogy itt már várni is jobb, hiszen végre európaiak a körülmények. Nagy Gábor arról is beszélt: az idei nyáron a korábbinál kevesebb műtétet is igénylő gyermeksérüléssel találkoztak.

Míg a balatoni szállodáknak pluszbevétel a turistatöbblet, a balatoni kórháznak (melyhez gyakorlatilag a teljes déli part és az M7-es is hozzátartozik) veszteség a nyári szezon. – El kell látnunk minden beteget, ez az alap, a Balaton Sound legkülönfélébb eseteit is – így Inczeffy István főigazgató. – Fenntartónk igyekszik a nyári többletfeladatot az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát átcsoportosításával kompenzálni, ami persze sose elég a nyári sürgősségi ellátásra. Úgy véljük, a miénk a balatoni turizmushoz kapcsolódó szolgáltatás, éppen ezért a Balaton-fejlesztés is elképzelhetetlen az egészségügyi háttér javítása nélkül. Hiszen az egészségügy miatt sem távozhatnak rossz szájízzel a turisták. Része vagyunk az országimázsnak. Abban bízunk, hogy az újabb fejlesztésekbe mi is „bekerülünk”, aminek a révén lehetőségünk lesz a szakszemélyzet bővítésére is.

Nagy Gábor a sonline.hu-nak azt is kifejtette, hogy folyamatosan nő az igény az egynapos sebészet iránt, ezért ezt is erősítik.

(11:58)