Rejtélyes temető a Balaton-parton (kulturpart.hu)

Senki sem tudja, miért temetkeztek szív alakú sírkövek alá a balatonudvariak, de annyi bizonyos, hogy a szerelem itt legyőzte a halált – írja a kulturpart.hu.

 

Balatonudvari a tó északi-partján, Tihany és Zánka között fekszik. Itt található az az egyedülálló és titokzatos temető, ahol szív alakú sírkövek alatt nyugszanak az elhunytak.  A sírkertben, ahol egyaránt pihennek katolikus, református és izraelita hívők, az 1880-as évektől jelentek meg a szív alakú sírkövek, de a különös temetkezési szokásról semmiféle forrás nem maradt fenn, csak egy homályos legenda. Szó van benne egy fiúról és egy lányról, az előbbi kőfaragó, az utóbbi a halász lánya, akit a tóra lesújtó vihar elragadott. A kőfaragó fiú bánatában szív alakú sírköveket készített.

Eötvös Károly, a Balaton krónikása így írt erről A balatoni út vége című munkájában:

“Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.”