Régi fényében tündökölhet a Déli kapu (Keszthelyi TV)

Mintegy 100 millió forintot fordít a Helikon Kastélymúzeum vezetése karbantartási és felújítási munkálatokra az idei évben. Pályázati forrásból a déli kapu és a parki wc újul meg, saját forrásból pedig a gazdasági bejárat falát vakolják és festik, a Hintómúzeum nyílászáróit újították fel, valamint a tetőszerkezet egy részét javították meg.


Jelenleg a Festetics-kastély déli kapujának felújításán dolgoznak a szakemberek. A sétálóutca felőli bejárat nagyon rossz állapotban volt, ezért vált szükségessé a felújítás. A kapu nem csak egyszerűen új vakolatot és festéket kap, hanem az eredeti állapotába állítják vissza a restaurátorok. A beruházás pályázati forrásból valósul meg.

„Láthatjuk, hogy azért ez egy sajnos nagyon rossz állapotban levő kapu, amely teljes restauráláson fog átesni. Nagyságrendileg olyan 22 millió forintos beruházást valósítunk meg ezen a kapun. Eltűnnek a kapura felaggatott, a ’80-as években felkerült, nem idevaló dolgok és visszaállítjuk az eredeti formáját. A keszthelyiek láthatták, hogy ez most már eléggé romos volt. Vakolat kerül rá, visszakerül az eredeti vakolat, eredeti technikával, restaurálási technikával készül el, és a színeket is, az eredeti színeket fogjuk tudni visszaadni.” – mondta Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója a Keszthely TV-nek nyilatkozva.

A projekt része a kapu mellett lévő parki wc felújításra, erre 38 millió forintot fordít a kastély vezetése. A munkálatok november közepén kezdődnek, és a felújítás mellett mozgássérültek számára is megközelíthetővé teszik a helyiséget.

A kastély gazdasági bejáratánál lévő fal alsó pillére is megújul, erre saját forrást különített el a vezetőség. A falra itt is vakolat és új festékréteg kerül, a kivitelező azonban egy egészen speciális anyaggal dolgozik annak érdekében, hogy a munka tartós legyen. A kastély az idei évben mintegy 30 millió forintot különített el karbantartási munkákra.

„A Hintómúzeumnak a nyílászáróinak a festését készítettük el, és a nyílászárók melletti falterületeknek a karbantartását. Továbbá a kastély főépületének a tetőszerkezete több helyen már javításra szorult, több helyen beázott, itt palacseréket, illetve a fekvőereszeknek, illetve egyéb bádogozási felületeknek a javítását, a bádogos javítását végeztük el.” – tájékoztatott a múzeumigazgató.
A kastély vezetése a jövőben tervezi a teljes tető és az épület teljes homlokzatának a felújítását, ezek a munkálatok azonban több milliárd forintba kerülnek.