Regényes balatoni családtörténet (likebalaton.hu)

A Korbuly-család tagjai beírták magukat a magyar ipartörténet nagykönyvébe. A kiváló mérnökök, műszaki szakemberek kulcsszerepet töltöttek be hazánk gazdasági életében. A család a két háború közti időszakban Balatonföldváron gyönyörű villát vásárolt magának, melyről számos diakép fennmaradt.

Korbuly Józsefék Fonyódon vettek egy kisebb villát, ez még ma is a család leszármazottainak tulajdonát képezi. A másik kapcsolódási pont Balatonföldvár. Korbuly Károly vásárolta meg 1930-ban az impozáns balatonföldvári villát. Ekkoriban Földváron már számos közéleti személyiség, politikusok, orvosok nyaraltak. Amikor Kandó Kálmán is villát vett Földváron, ő javasolta családunknak, hogy ők is válasszák a valóban szépen fejlődő Balatonföldvárt. Dédnagyapám választása a – Rákóczi Ferenc utca 27. sz. alatti – földvári villára esett – mondta a likebalaton.hu-nak Korbuly Andrea, a családi hagyaték őrzője.

Kifejtette: Korbuly Károly a három gyermekének nevére vásárolta meg a villát. 1945-ig az egész család lent töltötte a nyarakat. Hatalmas ház volt, mindenki kényelmesen elfért benne, egy igazi kulcspontját jelentette a család összetartásának, a közös élmények szerzésének. Kalóz vitorlásuk és Botond nevű motorcsónakjuk a villa előtti kikötőben állt, minden nap használta a család. A villa előtt egy olyan stéget építettek, ami alatt a motorcsónakot éjszakára fel tudták emelni. A családi archívumunkban fennmaradtak azok a diaképek, amelyek jól mutatják az akkori földvári életet. Az egész család együtt étkezett (a földszinten akkora ebédlő volt, hogy 24 személy le tudott együtt ülni), nagy társasági élet zajlott, közös programjaik voltak, a nők délután csoportosan közösen kézimunkáztak, a család lovagolt, teniszezett, bridzsezett, este együtt vacsoráztak a Holovits vendéglőben és látogatták a híres-neves földvári kaszinót is.

A villát 1947-ben sajátították ki, magyarul elvették.

Ez úgy történt, hogy az egyik nagybátyám elment vitorlázni, és amikor fürdőruhában hazatért volna, már nem engedték be a család nyári otthonába. Amikor kérdezte, hogy ez mit jelent, akkor azt kiabálták ki a házból, hogy ez már nem a maguk háza, menjenek innen, majd a ruháit az emeleti ablakon kidobták. Így legalább fel tudott öltözni és hazamehetett Budapestre…

– fogalmazott Korbuly Andrea.

1959-ben egy családi barát villájának kis szobáját bérelték a nagyszülei Lellén. Itt töltötte kislányként a nyarakat, utána 1962-től Bogláron béreltek egy kis lakrészt. Kialakult egy baráti kör, akikkel a Hullám étterembe jártak táncolni – mesélte Korbuly Andrea.

Családunk Frenreisz ágával Balatonszemesen sokat összejártunk, engem életemben először Bujtor István nagybátyám táncoltatott meg egy ilyen esti összejövetel során.

Nagyon szerettük ezeket a nyarakat, de sokszor elmentünk megnézni az egykori földvári családi villát, ami ekkor már állami – SZOT – üdülőként működött. A privatizálást követően magánbefektető vásárolta meg a földvári villát és panzióként üzemeltette. Részben megmaradt olyannak, mint ahogy dédnagyapám megépítette, de sokat alakítottak a korábbi nagy tereken.

-tette hozzá.

A teljes interjú a likebalaton.hu oldalon érhető el.