Rég várt összefogás a Balatonnál: a régió sorsa múlhat ezen a lépésen (hellovidek.hu)

Az ősz beköszöntével újabb programokkal készülnek a Balaton északi partján az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyek. Badacsonyban például idén is várják a gasztronómia iránt érdeklődőket a tavaly indult Gasztrohegy sorozattal.

A múlt évben hatalmas életet hozott az álmos hétvégékbe a rendezvénysorozat, ugyanis szinte az összes szálláshely megtelt és csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket. A jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a vendégek a hegynek. A kezdeti sikerek hatalmas lendületet adtak a szervezőknek, így nem is csoda, hogy számtalan újítást hoztak az idei évben. Ebben az évben menetrendszerinti buszjárat szállítja majd a vendégeket, akik akár saját poharukkal járhatják végig a hegyet, Gasztrohegy-bérletet is válthatnak, de a vezetett túrák is folytatódnak.

Tavaly ősszel indították útjára a Gasztrohegy programsorozatot az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátósok. Összefogásukkal Magyarországon először valósult meg egy ilyen tudatosan felépített gasztroarculat. A szervezők kezdeti lelkesedése meghozta a nem várt sikert. Már a program kezdeténél hatalmas érdeklődés övezte a tematizált gasztrohétvégéket.

Mi a minőségibb arcát szeretnénk megmutatni Badacsonynak, ezzel együtt a Balatonnak is, de ez nyáron nem nagyon működne. Ősszel, télen és tavasszal mindenre több időnk jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát. A mennyiségi turizmust mi egy picit elengedtük, hogy a minőségre tudjunk fókuszálni. Azt szeretnénk, hogy mindenki sokkal jobban tudjon figyelni erre, a vendéglátók és a vendégek is – mondta Kardos Gábor a Gasztrohegy egyik megálmodója.

Ahogy Gábor is fogalmazott „Badacsonyban találhatóak Magyarország legjobb borteraszai” így a minőségi vendéglátás könnyedén megoldható a térségben. Emellett nagyon sokat is fejlődtek a borok az elmúlt tíz évben, ami szinte megköveteli a magas nívójú gasztrokínálatot.

A Gasztrohegy alap ötlete az volt, hogy a vendégek ne egy helyen kóstolják meg a térségre jellemző ízeket, hanem több, akár tíz étteremben ismerkedjenek egy-egy fogással és közben a hegyet is bejárhatják. Így még több variációval találkozhatnak egy témán belül. Emellett elsősorban befektetésként kezdtük le a programsorozatot, de azt tapasztaltuk, hogy annyira sikeres volt, hogy valószínűleg üzleti szempontból is megtérül már az elő egy-két évben is. De természetesen hosszú távra tervezünk, hiszen van még munka bőven – emelte ki a szervező.

Ahhoz, hogy ez a program olajozottan tudjon működni egy nagyfokú összefogásra van szükség. A Gasztrohegy programsorozathoz eddig tíz vendéglátó csatlakozott, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy bebizonyítsák, télen is meg lehet tölteni élettel a hegyet. A szervezők szerint azért is szükségesek ezek a fajta összefogások, „mert nem működnek jól a rendszerek.” Azonban, ha megfogják egymás kezét és együtt gondolkodnak, akkor máris könnyedén megoldják problémáikat. Így jött létra az a hét tematizált hétvége is, ami a Gasztrohegy sorozatot adja.

A Gasztroheggyel az is a célunk volt, hogy megmutassuk Badacsony igazi arcát. Ezt úgy gondolom, a termelői termékek felhasználásával tudjuk a leginkább megoldani. Mivel a szomszédunkban található az ország legnagyobb és egyik legjobb termelői piaca, a „tóti piac”, így nagyon nagy a merítésünk. Emellett fontos lenne, hogy megjelenjenek a régiós termékek is. Ernyőmárkákat kellene létrehozni – komoly eredetvédelemmel. Letisztázni, hogy az adott régiónak mik az igazi erősségei. Magyarországon úgy gondolom, elmentünk egy fine dining kereső irányba, nekünk nem ez a célunk, mi inkább, szezonális-, minőségi-, helyi alapanyagokból, helyi arculati elemek alapján építkező gasztronómiát szeretnénk létrehozni – hangsúlyozta Gábor.

A rendezvény folyamatosan fejlődik, igazodva az igényekhez és a térség lehetőségeihez. A jövőben például a hétvégéken nem mindig egy alapanyag, hanem egy elkészítési mód, például a grillezés kerül majd a középpontba. Az idei évben azonban még nem szűkül az alapanyagok listája, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégek olykor fenntartásokkal állnak egy-egy nyersanyaggal szemben, mert nem tudják miket lehet készíteni belőlük. Az újítások között az is szerepel, hogy az idei évben a gasztrotúrát már három különböző formában élhetik át az érdeklődők.

A cikk folytatása itt található.