Rászoruló gyerekeknek gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet (mti)

Rászoruló, nélkülöző gyerekeknek gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet az idén negyedik alkalommal elindított Felhőtlen gyermekkor kampánya során. A befolyt pénzből finanszírozzák majd például a nyári balatongyöröki fejlesztőtábort.


Az mti-hez eljuttatott közlemény szerint adományozni a 1353-as adományvonal hívásával, banki átutalással, a TESCO áruházakban vásárolható kuponokkal, valamint a segélyszervezet online felületének segítségével lehet.
Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a kampányindító sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy sok szó esik a gyerekszegénység “materiális” dimenzióiról: a nem megfelelő étkezésről, a szegényes öltözetről, vagy éppen a fűtetlen lakásról.
A segélyszervezet azonban a szegénység kevésbé látványos aspektusaira is szeretné felhívnia a figyelmet, úgy mint a biztonságos otthon hiánya, a közösségi élmények, a szabadidős programok, illetve a nyaralás elmaradása.
A kampányhoz kapcsolódóan országos reprezentatív kutatást készített a Kutatópont Kft. arról, mitől igazán felhőtlen a gyermekkor, mire van szükség a gyermekek egészséges fejlődéséhez. A válaszadók szerint a biztonságos otthon és a harmonikus családi környezet, a megfelelő étkezés és ruházat a legfontosabbak. A válaszadók több mint fele szerint a hasznos szabadidős programok – családi nyaralás, barátokkal töltött idő – is kifejezetten szükségesek.
A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek egyharmada úgy érzi, nincs elég pénze ahhoz, hogy mindent megadjon gyermekének, a válaszadók 14 százalékának gyermekét pedig már érte hátrányos megkülönböztetés szerényebb anyagi helyzetük miatt az iskolában vagy az óvodában.
Az Ökumenikus Segélyszervezet kilenc központban – Budapest, Kaposvár, Kastélyosdombó, Szolnok, Miskolc, Debrecen, Szendrő, Olaszliszka, Orosháza – nyújt rendszeres és személyre szabott segítséget gyermekeknek.
A tárgyi támogatás – élelmiszer, ruha, tanszer – mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy egyéni és közösségi fejlesztő programokkal segítsék a rászorulók felzárkózását. Az évente 1500 gyereket elérő Kapaszkodó programban biztosítanak többek között korrepetálást, mozgásterápiás fejlesztést, pályaorientációs tanácsadást, pszichológust és logopédust is.