Rapid randin keresték a dolgozókat Siófokon (sonline.hu)

Szezonálisan nyitva tartó balatoni vendéglátósok, szállásadók keresték nyári munkatársaikat szombaton a siófoki Plázson, ahol teljesen újszerű állásbörzét tartottak. Az álláskereső rapid randin tucatnyi munkaadó kínált mintegy 300 különböző lehetőséget.

Tízperces mini állásinterjúkat tartottak a hétvégén a Plázs Siófokon, ahol az álláskereső applikáció, a Simple Job szervezett rapid randit, hogy összehozzák a munkát keresőket a munkaadókkal. Kifejezetten a fiatal korosztályt szólították meg a rendhagyó állásbörzével, hiszen ők azok, akik a szezonra keresnek munkát a Balaton-parton. – Azért is jó ez a fajta állásbörze, mert a munkát kereső fiataloknak nem kell több alkalommal, akár nagyobb távolságokról is ideutazniuk – magyarázta Lukács Beáta, az ötletgazda Simple Job alkalmazás marketingense –, hanem egyetlen napon számos munkaadó 300-nál is több nyitott pozíciójával ismerkedhetnek meg, és ha kölcsönösen megfelelnek az elvárásoknak, azonnal létrejöhet a megállapodás. Mivel a fellépést, a rátermettséget 10 perc alatt is fel tudják térképezni a munkaadók, ezért egy ilyen rapid találkozás is elegendő lehet a szezonális munkaerő megtalálásához.

Az álláskereső rapid randin, akárcsak az eredeti, párkereső találkozók alkalmával, egymás melletti asztaloknál foglaltak helyet a Siófokon és a térségben működő vállalkozások képviselői, így egy mindenre nyitott munkavállaló, akár az összes munkaadó kínálatával is megismerkedhetett. A fiatalok azonban jellemzően nem ülték végig a sort, hiszen határozott elképzeléssel érkeztek. Akadt, aki szállodai recepciósként szeretne dolgozni, de többségük a vendéglátásban helyezkedne el felszolgálóként, pultosként, bármixerként.

Aki korábban még nem dolgozott a balatoni turizmusban, úgy gondolja, hogy a nyári munka könnyen összeköthető egy kellemes és laza egésznyaras balatoni élménnyel, ezért a munkát kereső fiatalok számára nem csupán a bérszínvonal fontos, hanem a kivehető szabadnapok száma is. Ezzel szemben a munkaadók egy része azt mondta: annyira lecsökkent a dolgozók és a munkát keresők száma, hogy szívesebben kínálnak magasabb bért vagy fizetik ki a szabadnapokat, csak meglegyen a megfelelő számú alkalmazott, akivel végig tudják vinni a nyarat. Merthogy ez a másik probléma a munkaadói oldalon. Az erőteljes munkaerő kereslet miatt a dolgozók szezon közben is odébbállnak, mert tudják, hogy hamar kapnak új lehetőséget.

A rapid randin a magáncégek mellett a földvári önkormányzat cége, a Balatonföldvár Nonprofit Kft. is képviselte magát. Ők elsősorban a strandjaikra keresnek alkalmazottakat. Kiss Tibor ügyvezető azt mondta: a fiatal kor náluk nem elsődleges, pénztárosként, jegykezelőként akár nyugdíjasokat is foglalkoztatnának a szezonban. A földváriak azt tapasztalják, hogy mivel helyben alig találni munkaerőt, ezért az is mérvadó lehet egy munkavállaló számára, hogy szálláslehetőséget tudnak-e biztosítani neki.

A rapid randin a legtöbb érdeklődőt az állásbörzének helyt adó Plázs Siófok lehetőségei vonzották. A vízparti, fehérhomokos szórakozóhely üzletvezetője azt mondta: szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen sokan visszajárnak hozzájuk dolgozni. Kapás Dusán a szezonális munkák esetében az előképzettséget nem tartja fontosnak, hiszen dolgozóikat tréningezik. Az elhivatottság és a munkabírás annál meghatározóbb, hiszen bármennyire is bulis hely a Plázs, a munka azért kemény.