Rangos rendezvény házigazdája lesz a Pannon Egyetem (veol.hu)

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK) 2023-ban 16 tudományterületi szekcióban rendezik meg. A fizika, földtudományok és matematika (FiFöMa) szekció megrendezését a Pannon Egyetem három kara (a mérnöki, gazdaságtudományi és műszaki informatikai kar) vállalta. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Pannon Egyetemen pénteken.

A rendezvényre április 11–13. között Veszprémben kerül sor. A szekció keretén belül a fizika, a földtudományok és a matematika szakterületeihez és ezek környezettudományi, módszertani és műszaki kapcsolataihoz tartozó tudományos igényű, erre a célra készített pályamunkák mutathatók be. A rendezvényen több mint 300 hallgató mutatkozik be, munkájukat 120 oktató, kutató értékeli – veol.hu.

Az OTDK egy országos fórum a felsőoktatási intézmények legkiválóbb, hallgatói intézményi konferenciákon már minősített tudományos és művészeti eredményei számára. A rendezvény célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos diákköri tevékenységet, támogassa a tehetséges hallgatókat. A fórumon való részvétel segíti a kutatómunkában való további elmélyülést, ösztönzi a doktori képzésekre történő jelentkezést.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, és a 36. OTDK FiFöMa-szekció ügyvezető elnöke elmondta, az intézmény kiemelt missziós küldetésének tekinti a természettudományok és a matematika társadalmi presztízsének növelését. A hazai felsőoktatásban a fenntarthatóság zászlóshajójaként szolgáló kutatóegyetemként meggyőződésünk, hogy a világ sokasodó problémáinak megoldásához csak a fizikai valósághoz kapcsolódás képességével bíró diplomás szakemberek számának jelentős gyarapításán keresztül vezethet út. Az Európa Kulturális Fővárosa program reflektorfényében idén örömmel adunk helyet és kiemelt figyelmet az Országos Tudományos Diákköri Konferencia fizika, földrajz és matematika szekciójának, ami több mint fél évszázada e nemes célok megvalósításán fáradozik. Bízom benne, hogy e nagyszabású seregszemle sok tehetséges fiatalt fog a virtuális és alternatív valóságok világából a Földre visszahozni – emelte ki Gelencsér András.

Weiszburg Tamás egyetemi tanár, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, a TDK-nak nagy hagyománya van már hazánkban. Generációkon átívelő kutatási munkáról, és rendkívüli lehetőségekről beszélünk, amikor TDK-ról esik szó. Ez fantasztikus érték, és kicsit reflektál a magyar felsőoktatásra, hiszen olyan kulcsszavak határoznak meg bennünket, mint az innováció, hatékonyság, kreativitás.

Weiszburg Tamás hozzátette, nagy öröm, hogy éppen Veszprémben, Európa kulturális fővárosában találkozhatnak a diákok idén.

Horváth Ákos egyetemi docens, a fizika, földtudományok és matematika szekció szakmai bizottságának elnöke kiemelte, a FiFöMa szekció számára a tudomány, a kultúra és a sport is kiemelten fontos, emiatt a Veszprémbe érkező vendégek az EKF-programokon, illetve sporteseményeken is részt fognak venni a verseny alatt.