Rangos elismerést kapott Nagyvázsony a fejlesztésekért (veol.hu)

Kétévente ítélik oda a Magyarországi Falumegújítási-díjat a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért. 2017-ben öt település kapta meg a legmagasabb minősítést, köztük Nagyvázsony is. A díjat május végén adják majd át. A településen egyébként az egy főre jutó fejlesztések aránya két és félszerese az országos átlagnak.

Fábry Szabolcs polgármester elmondta, hogy közel kétéves előkészítő munka előzte meg azokat a fejlesztéseket, amelyeknek a megvalósítása a tavasz folyamán elkezdődött. Az, hogy most szinte egyidőben indultak el a munkálatok hatalmas plusz feladatokat ró a hivatal munkatársaira és a menedzsmentre. A fejlesztések egymásra épülnek, ezért nagyon jó, hogy szinte egyszerre bonyolódik le minden, bár ez előfinanszírozási terhet ró az önkormányzatra.

A fejlesztések kapcsán a polgármester kiemelte, hogy a megyei önkormányzattal történt együttműködésnek köszönhetően megújul a Rákóczi út. A Szent István- és a Szent Ilona templom közötti közel két kilométeres szakasz kerül felújításra, beleértve a Szent János hidat és annak burkolatát is. A Szent István templomnál, a településkapujában igényes, új parkolót alakítanak ki és lesz két új kivilágított gyalogátkelő is.

A 77-es számú főút tapolcai végénél lassító szigetet helyeznek el. A falu Veszprém felőli oldalán kialakítandó településkapunál a biztonság érdekében lassítani szeretnék a forgalmat. Ez felfestéseket, bordázásokat, sebességmérőt, járdahosszabbítást, gyalogátkelőhely kialakítását jelenti. A polgármester elmondta azt is, hogy a fenntartható közlekedésfejlesztési programban keretében építenek két járdát a Kinizsi- és a Petőfi utcában is. Mindkét járdaépítés az emberek biztonságát szolgálja majd a faluban. Megújul és új burkolatot kap a buszforduló és 10-12 személyes parkolót is kialakítanak a faluközpontban.

Tanösvény jelleget kap a megszépülő Horváth Balázs-sétány a patakparton. A tavasz második felében a Reményi Antal Rendezvényház fűtés- és energetikai korszerűsítése és a tető utcafronti megújítása, míg ősszel a Kinizsi Vár felújítása van terítéken, valamint a község a római katolikus plébániával közösen sikeresen járt közben a templomfelújítások érdekében is.