Ragyogj! – Január 21-én ünnepel Veszprém és a Bakony–Balaton régió (Magyar Nemzet)

Veszprém a Bakony–Balaton régióval közösen viseli 2023-ban az Európa kulturális fővárosa címet, amelynek első lépése egy látványos megnyitó show lesz január 21-én. A különleges, nagyszabású produkció mellett egész nap, sőt egész hétvégén kísérőprogramok várják a Veszprémbe és környékére látogatókat.

A felvezető évek után végre elérkezett a pillanat, amikor Veszprém a Bakony–Balaton régióval közösen felragyog Európa térképén, mint 2023 Európa kulturális fővárosa – írja a Magyar Nemzet.

Mint minden EKF-város életében, így a Veszprém–Balaton 2023 EKF program számára is különleges szerepe van a címviselés évét elindító megnyitónak. Ez nemcsak hivatalossá teszi az EKF-év beköszöntét, hanem egyúttal egy örömünnep is, amelyet az utcákra kivonuló közönség, a lebonyolító csapat, a kultúrakedvelők, a város, a régió szerelmesei együtt élhetnek meg.

14 és 20 óra között Veszprém belvárosában különböző műfajú produkciók futnak majd párhuzamosan, de lesznek gasztronómiai élmények a food truckoknak köszönhetően, a helytörténet kedvelői pedig a veszprémi érsekség jóvoltából vársétákon vehetnek részt. A Szent Imre téren elhelyezett színpadon például a népzene és a néptánc szerelmesei, a Mackó cukrászda előtti téren pedig bárzongoristák kápráztatják el a műfaj kedvelőit. A városháza előtti téren az ének kerül a fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel. A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a PomPom Party, egy különleges, családi parti.

Az EKF-iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután kettőtől éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

20 órától három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcában és a várban elkezdődik a megnyitó ünnepség, amelyen látványos produkciókat láthatunk több helyszínen. Fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák, zenei és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa kulturális fővárosa program víziója. Az este felejthetetlen vizuális élményt kínál kicsik és nagyok számára egyaránt olyan közreműködők segítségével, mint Bozsik Yvette társulata, a fénymunkáikról híres Kiégő Izzók csapata vagy ifj. Zsuráfszky Zoltán tánckoreográfus.

Erre az időszakra érdemes lesz akár egy hosszú hétvégét tervezni a régióban. Január 22-én a piacozó kedvűeket az Óváros piac várja és ezen a napon Veszprém a magyar kultúra napját is ünnepli. Ehhez kapcsolódva ingyenes irodalmi tematikájú programokon lehet majd részt venni, például A Nagy Himnusz-sztori elnevezésű zenés irodalmi eseményen, ahol Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélgetnek a műről, miközben a Mendelssohn Kamarazenekar zenél.