Pusztuló fák a siófoki parton – rendőrséghez fordult az önkormányzat (magyaridok.hu)

Évek óta pusztulnak a siófoki apartmanházak előtti örökpanorámába „belógó” Balaton-parti fák. A hatalmas fűzfákon és környékükön mérgezésre utaló jelek láthatók, ezért az önkormányzat két, idén elpusztult fa ügyében a rendőrséghez fordult. Meglepő eredményt hozott a vizsgálat.

A közelmúltban lezárt rendőrségi vizsgálat meglepő eredményt hozott: a földminta nem tartalmazott vegyszert, a Deák Ferenc sétány fáinak kiszáradását a túlzott mértékű vizelet okozta. Mivel az érintett terület több kilométerre található a szórakozóhelyektől, a vizsgálat eredményét a huszonnégyezer lakosú balatoni üdülővárosban kétkedve fogadták.

Lengyel Róbert siófoki polgármester így írt a fapusztulási folyamatról a közszereplőként létrehozott Facebook-oldalán: „Egyre terjedő vandálkodás az is, hogy a parti részeken a milliomosok szabad kilátását zavaró közterületi fáinkat az éj leple alatt sumákolva, vegyszerrel öntözgetik, ilyen módon megszabadulva a zöld levélzettől.”

Zenthe Orsolya, a siófoki önkormányzat sajtóreferense lapunkat arról tájékoztatta, hogy 2014 óta tapasztalják az Aranyparton és az Ezüstparton a lakóparkok előtti terjedelmes fák pusztulását. A vízparton nincsenek kamerák, a közös képviselőkkel történt egyeztetéseik sem hoztak megoldást.

A feljelentésük kapcsán született rendőrségi vizsgálat eredményét, mely szerint nagy mennyiségű vizelet okozza a fák pusztulását, nem kommentálják. A zöldfelületek karbantartását ötven dolgozó és húsz közmunkás folyamatosan végzi, és hamarosan hárommillió forintot fordítanak a fák pótlására és növénytelepítésre.

Bukta Zsuzsanna siófoki főkertésznek óriási szerepe volt abban, hogy Siófok a 2015-ös európai virágosítási versenyben ezüstérmet és különdíjat nyert. Kizártnak tartja a vizeletszennyezési verziót, ráadásul márciusban, áprilisban turizmus sem volt a városban. – írja a magyaridok.hu. (Az ügy részleteit feltáró riportját a lap a július 14.-i, szombati számában megjelenő Lugas magazinban közli.)