Pünkösdi változások a vonatközlekedésben – a májusi bérletek két nappal tovább érvényesek

A pünkösdi munkaszüneti napra tekintettel változik a vonatok közlekedési rendje: június 4-én az ünnepnapi, 5-én a vasárnapi, 6-án, kedden pedig a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok – áll a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. hirbalaton.hu-hoz eljuttatott közleményében. A májusi vasúti bérletek június 7-én éjfélig érvényesek.

 

A pünkösdi ünneppel háromnapossá nyúló hétvégére tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghosszabbította a májusra szóló vasúti havi és második félhavi dolgozói és tanulói havibérletek érvényességi idejét. A MÁV-START és a GYSEV járatain ezek a bérletek június 7-én 24:00 óráig használhatók. Az érvényesség kiterjesztésével jövő hét elején csökkennek a pénztári várakozási idők, az utasok kiszolgálása gördülékenyebbé válik.

Az utasforgalmi igényekhez igazodva és a helyfoglalások alakulása alapján a MÁV-START a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat kapcsol.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg. Használják a jegyértékesítő automatákat, vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás és az otthoni menetjegynyomtatás lehetőségét, továbbá az online vásárolható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható e-vonatjegyet.

A húsvéti és a munka ünnepi pihenőnapokhoz hasonlóan, a pünkösdi hosszú hétvégén is sokan választhatják a vasutat. Húsvétkor több mint 600 ezren utaztak vonattal – 10 százalékkal többen, mint a tavalyi húsvéti hétvégén. A május elseje miatti hosszú hétvégén is 5 százalékkal növekedett az utasszám a korábbi évhez képest.

Bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu) található, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is tájékozódhatnak a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.