Profi kenyeret sütöttek az amatőrök (Keszthelyi TV)

Gyökérkenyér, mediterrán tekercs, vaslábasban sült fehér kenyér – csak néhány azok közül a termékek közül, amiket a II. Hobbi Pékek Találkozójára készítettek. A Balatoni Kurzusok szervezésében, a gyenesdiási Darnay pincénél összesen 16 féle kenyérrel, kiflivel és kelt tésztával neveztek a lelkes jelentkezők. a program többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy kellő elhatározással otthon is lehet készíteni természetes alapanyagból, adalékok nélkül is kiváló kenyeret.

Összesen 16 féle péktermékkel neveztek a versenyre a hagyományos zalai babos pogácsától kezdve a barna és magvas kenyéren át a kakaós csigáig. Másodszor rendezték meg a Hobbi Pékek Találkozóját. Fehér, vagy félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, zsemle, vagy kifli, illetve egyéb péksütemény kategóriákban várták a nevezéseket. Csak természetes alapanyagokból, saját készítésű, otthoni kemencében, vagy sütőben sült veknikkel, bucikkal, péksüteményekkel lehetett nevezni.

Somogyi Zoltán, gasztroblogger, főszervező: „Én azt veszem észre, hogy a versenyzők nagyon figyelnek arra, hogy küllemre már milyen termék kerül a kóstolótányérokra. Így én biztos vagyok benne, hogy a belseje aztán most már csodálatos lesz. Ezek nem ipari dolgok, nincsenek felfújt dolgok, nincsenek aromák, nincsenek tartósítószerek, itt a natúr dolgok beszélnek és ez az őszinteség ez szerintem vissza fog hatni az ember étkezésére és sok mindenre…tehát ez egy ilyen elkezdett folyamat, ami hozza ezt az őszinteséget magával.”

A zsűri a vágatlan szemlézés után egy-egy szelet pékterméket vett magához, a maradékot pedig kóstolásra kínálta a résztvevőknek. A bírálat során az íz, az állag, a héj és a bélzet volt az értékelési szempont. A társadalmi zsűri fő feladata pedig az volt, döntse el, hogy ízlik-e a termék, és ha igen, mennyire. A zsűriben helyet foglaló Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke úgy véli nagyon profi technikával készültek a péktermékek.

„Mi biztos, hogy nyertünk ezekkel a kitűnő kenyerekkel, szerintem azok, akik elkészítették és megtanulták ezt a mesterséget, azok meg mesternek mondhatják nyugodtan magukat, ha hobbi szinten is és nem szakmai szinten. Itt a beszélgetés közben az is elhangzott, hogy talán annak is örülnénk néha, hogy ha a hivatásos pékek, ilyen megjelenésű és ilyen ízű kenyereket tennének az asztalainkra” – nyilatkozta a kóstolás közben Sáringer-Kenyeres Tamás.

A program lényege nem is a verseny, hanem az eszmecsere volt. A hobbi pékek megoszthatták egymással gondolataikat és szakmai tanácsokat is kaphattak.