Pro Cultura Keszthely kitüntetést kapott a Helikon Versmondó Kör (zaol.hu)

A Helikon Versmondó Kör vehette át idén a Pro Cultura Keszthely kitüntetést. Az önkormányzat által alapított elismerést a Magyar Kultúra napján adták át.

A Balaton Színház adott otthont Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott városi ünnepségnek. Csótár András, az önkormányzat Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke köszöntőjében a kultúrát egy sok sávos autóúthoz hasonlította, melyen mindannyian utazunk, még ha eltérő sebességgel is. Mint mondta, a kultúra kifejezés annyira sok mindenhez köthető és annyira sokrétű , hogy mindenkinek az életében jelen. Ezt példázva rengeteg olyan fogalmat sorolt, melyben szerepel e kifejezés: többek között a közlekedés-, a mozgás-, az öltözködés-, az egészség-, a viselkedéskultúra.

Rávilágított, hogy mindannyiunkon múlik a múlik a kulturális élet és fejlődése, egyúttal szólt arról is, hogy a világban technikai és kulturális forradalom zajlik.

– A Magyar Kultúra Napja elsősorban közös múltunk, közös kincseink és közös összetartozásunk napja. Ezért tudom bátran kijelenteni, hogy meg kell ragadnunk a kínálkozó lehetőségeket. Össze kell fognunk minden alkotásban, építkezni kell és nem rombolni, mindig értéket kell teremteni , mindig közösséget kell építeni – idézi a zaol.hu Csótár Andrást. Mint mondta, értő közönség élteti a kultúrát, tudományt, művészeteket és az alkotást.

– Az európai kultúra nem létezhet nemzeti kultúrák, így a magyar kultúra nélkül, amely pedig építkezik a kisebb, helyi – például keszthelyi közösségek kulturális élete által. Ez a Magyar Kultúra Napjának igazi mondanivalója- hangzott el, majd a Pro Cultura Keszthely díj átadása következett.

Idén a Helikon Versmondó Kör vehette át az elismerést. A társulat alapjait több mint három évtizede Bakonyi Gáborné és Rauch Jenőné rakta le, amikor létrehozta az Irodalmi Színpadot. Később Törzsök Lajos Endréné vette át a csoport vezetését, aki haláláig szívvel-lélekkel és a magyar kultúra iránti alázattal látta el a kulturális programok szervezésének feladatait. A Helikon Versmondó Kör rendszeresen fellép a nemzeti ünnepek városi megemlékezésein, emléknapjain, színesítik a térség ünnepeit, kulturális programjait.